Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lisa Ekdahl hittade hem till Sverige

Efter ett decenniums äventyr utomlands greps Lisa Ekdahl av en längtan efter hemlandet. Nu kommer hennes första svenskspråkiga skiva på elva år. – Längtan är den starkaste drivkraften för mig, säger hon.

Lisa Ekdahl är aktuell med sin första skiva på svenska på elva år.Bild: Claudio Bresciani/TT
Lisa Ekdahl var i sitt hus i Portugal när hon plötsligt fick ett begär efter Sverige, svenska språket och svensk musik.
– Jag kände en enorm längtan och började titta på gamla svenska klipp och svenska giganter på Youtube, som Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk och Monika Zetterlund. Jag längtade efter att vara del av den här svenska scenen, säger hon.
Att Ekdahl valt bort Sverige under så lång tid var egentligen inget aktivt val. Hon var bara upptagen med att bo i New York och en karriär som hyllad jazzsångerska i Frankrike, bland annat.
– Hela tiden när jag trott att jag skulle göra något på svenska har det kommit spännande erbjudanden från Istanbul eller Korsika eller någonstans som har varit svåra att motstå. Jag har varit absorberad av andra äventyr utanför Sverige, säger hon.
Den återfunna kärleken till Sverige resulterade i en hyllad medverkan i "Så mycket bättre" i höstas. Nu kommer även "När alla vägar leder hem" – ett album helt på svenska.
– Dels tycker jag om hur det låter när jag säger titeln. Sedan är det absolut en anspelning på att jag är tillbaka i Sverige. Skivan låter väldigt mycket Lisa Ekdahl, med min röst i centrum. Jag vill att lyssnaren ska känna att jag är ett sällskap, jag vill att det ska vara som en hel värld att bjuda in lyssnaren till.
Att skriva och sjunga på svenska skiljer sig från andra språk, tycker hon.
– När du använder ett svenskt ord så får det en väldigt tyngd, eftersom vi är lite sparsamma med "storord" och med att uttrycka oss. När du använder orden får de effekt snabbt och det behövs ganska få ord. Det är den största skillnaden mellan svenska och engelska.
TT: Har du något exempel på ett "storord"?
– "Oändligheten", kanske.

Fakta: Lisa Ekdahl

Född: 1971 i Stockholm.
Bor: På Södermalm i Stockholm och i Portugal.
Familj: Sambon Mathias Blomdahl, dottern Bianca 5 och sonen Milton 22.
Bakgrund: Nådde 1994 en bred publik med låten "Vem vet". Debutalbumet sålde över 800 000 exemplar. Hon har också haft internationella framgångar som jazzartist och har släppt två album med Peter Nordahl Trio. Hon har också gjort ett bossanovaalbum som sålde guld i Frankrike. Senaste albumet "Look to your own heart" kom 2014. Ekdahl var en av deltagarna i höstens omgång av "Så mycket bättre" på TV4.
Aktuell: Med nya skivan ”När alla vägar leder hem”. Sonen Milton spelar piano på skivan och i en av låtarna sjunger Ekdahl duett med skådespelaren Adam Pålsson. I vår åker hon på stor Skandinavien-turné.
Här kan man se Lisa Ekdahl i vår: 22/2 Halmstad, 24/2 Göteborg, 25/2 Borås, 5/3 Malmö, 10/3 Sundsvall, 11/3 Umeå, 12/3 Karlstad, 19/3 Västerås, 20/3 Stockholm, 25/3 Gävle, 26/3 Växjö, 27/3 Helsingborg, 28/3 Roskilde, 29/3 Oslo, 1/4 Århus, 2/4 Ålborg, 3/4 Köpenhamn, 4/4 Kristianstad, 6/4 Jönköping, 7/4 Norrköping, 8/4 Linköping, 9/5 Uppsala, 11/4 Mariehamn, 12/4 Helsingfors, 14/4 Örebro, 15/4 Kalmar, 16/4 Vara.
Gå till toppen