Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matkooperativet Helsingborg öppnar butik i Helsingborg i vår

Satsar på hållbar mat från lokala odlare och producenter.

Hanna Bergström och William Persson är initiativtagare till ett matkooperativ i Helsingborg.Bild: Tom Wall
– Om allt går som vi hoppas öppnar vi butiken i maj, säger William Persson.
Det har verkligen gått snabbt för Matkooperativet Helsingborg. Den 23 oktober hölls ett första möte.
Den 1 februari i år bildades kooperativet officiellt. Och nu är det bara några månader kvar tills föreningens butik ska öppna.
– Vi har så gott som lokalen klar. Hyresvärden vill ha dit oss och vi tycker själva det är en bra lokal. Mitt i centrum, säger Hanna Bergström, som tillsammans med William Persson är initiativtagare till satsningen.
William Persson och Hanna Bergström.Bild: Tom Wall
Hanna Bergström har alltid varit intresserad av mat- och miljöfrågor och när hon bodde i New York insåg hon att hon kunde få tag på otroligt bra mat i storstaden. När hon kollade efter möjligheten att köpa produkter i lösvikt, kom hon i kontakt med ett lokalt matkkoperativ och gick på en av deras infokvällar.
– Jag blev väldigt inspirerad och tänkte att om det fungerar med hållbar, lokalproducerad mat i New York borde det väl fungera i Skåne och Helsingborg. Och när William kom över och hälsade på förra året började vi prata mer om det, säger Hanna Bergström.
– Det här har alla förutsättningar att fungera i Helsingborg. Det är en matengagerad stad och det finns många lokala producenter i området, säger William Persson.
– Jag upplever också att det finns en otrolig stolthet för det närproducerade.
Som de två föreningsmänniskor de är gjorde de slag i saken efter bara några månader.
– Sedan första mötet i oktober har vi jobbat med att rekrytera folk och nu är vi ungefär 25 personer som är involverade i detta. Det har inte varit någon större svårighet att få tag på intresserade. Men vi vill förstås bli ännu fler, säger William Persson.
William Persson och Hanna Bergström ser fram emot att få igång kooperativets butik i Helsingborg.Bild: Tom Wall
Nyligen startades också en butiksgrupp som förbereda inför det som ska bli en medlemsägd mataffär, öppen för alla. Man har redan hittat en lämplig lokal i centrala Helsingborg och pengar till hyran har sökts från Visionsfonden.
Både Hanna Bergström och William Persson är entusiastiska.
– Hållbarhet ligger i tiden. Jag ser också det här som ett sätt att göra skillnad i en värld och en tid då mycket kan upplevas som hopplöst, säger Hanna Bergström.
– Helsingborg har dessutom haft matkooperativ tidigare. Den senaste butiken fanns på Stattena och stängde på 70-talet, säger William Persson.
Matkooperativet Helsinborgs butik i centrum ska bli en komplett mataffär med allt i mat- och hushållsväg.
– Men utan att man ska behöva göra en massa val. Det kommer till exempel bara att finnas en müsli. Men en bra och hållbar müsli.
Den som vill veta mer om Matkooperativet Helsingborg kan besöka hemsidan eller föreningens Facebooksida.
Gå till toppen