Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akut platsbrist – föreningslokal åter aktuell som förskola

Nu finns det en lösning på den akuta bristen på barnomsorg i Munka Ljungby. Det blir en lösning i tre steg där en del av de omstridda föreningslokalerna i biblioteket på nytt är aktuella.

Var det bråttom tidigare så är läget nu akut. Omkring 40 barn i Munka Ljungby behöver förskoleplats från den 1 mars och just nu finns det inga att erbjuda.
Nu ser det dock ut som om det kan bli en lösning både akut, permanent och mittemellan.
Kommunstyrelsen tog i veckan ställning till två ärenden som berör förskolesituationen i Munka Ljungby.
I det ena ärendet enades ledamöterna om att starta en förprojektering av en ny förskola med minst fyra avdelningar på området Jordgubbsfältet. En återrapport ska ske när det även finns en investerings- och hyreskalkyl för bygget. Sedan tidigare så finns det mark avsatt för en eventuell förskola i området i detaljplanen, vilket kan förkorta processen men det lär ändå dröja flera år innan den är på plats.
Den mindre av de två samlingslokalerna blir nu en tillfällig förskoleavdelning.Bild: Niklas Gustavsson
Den helt akuta lösningen blir att man hyr en del av lokalen på Munkabygget på Järnvägsgatan. Det handlar om den minsta av två lokaler som hyrs ut bland annat till föreningsverksamhet.
När kommunen för en månad sedan berättade om sina planer på att hyra båda lokalerna så blev det kraftiga reaktioner, både från föreningarna och från föräldrar som står i kö för en plats inom några veckor, och förslaget drogs tillbaka.
Läs också Föreningar gick före förskola
Nu är det enbart den lilla lokalen som är aktuell och som är bokad vid tre tillfällen under våren. Bridgeklubben, som tänkt hyra lokalen två av de tre gångerna, har enligt kommunen ställt sig positiv till att hyra en alternativ lokal.
Storleksminskningen innebär att man endast kan öppna en avdelning för 20 barn. De ytterligare 20 barnen som står i kö planerar man att placera på andra förskolor.
Även en tredje lösning klubbades igenom i kommunstyrelsen. Den handlar om en paviljonglösning med plats för tre avdelningar fram tills en permanent förskola står klar.
Kommunens fastighetsenhet samt Ängelholmslokaler får utreda var paviljongerna kan placeras, men i avvaktan på det så vill kommunstyrelsen att de beställs så att de kan vara på plats i september.
Caroline Melin Jönsson (i mitten) kunde inte vänta på besked längre, men löste situationen för sonen Casper tillfälligt i familjen. Caroline Johansson med Joel och Madeleine Möller med Adrian behöver också förskoleplats.Bild: Niklas Gustavsson
För Caroline Melin Jönsson, en av de föräldrar som står i kön för en plats, kommer lösningarna ändå för sent. Nu har pappan tagit ut föräldraledighet och stannar hemma ett par dagar i veckan. Farmor och farfar kan också hjälpa till när Caroline återvänder till arbetet den 1 mars.
– Vi kunde inte vänta längre och har lyckats lösa det så. Nu ska vi ändra så att vi söker en plats till hösten istället, säger hon.
Hon blir också glad över att man tagit beslut som sträcker sig framåt.
– Det är bra att det finns flera lösningar nu. Att de inte bara löser det akuta och så får man samma problem till hösten.
I beslutet om den akuta och halvakuta lösningen fick Robin Holmberg (M) igenom ett tilläggsyrkande som innebär att samlingslokalen ska återgå till normal verksamhet när paviljongerna tas i bruk.
Endast Stig Andersson (EP) röstade nej till förslaget.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen