Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö farligast i Norden – men inte ”Sveriges Chicago”

Både Malmö och Chicago slog rekord i mord i fjor: 11 mot 762.
Därmed hamnade Malmö under 2016 högt på listan över Europas våldsammaste städer. Men risken att mördas är långt mindre i Sveriges tredje stad än i de mordtäta metropolerna i USA och Latinamerika.

Klicka på bilden för att se den i större format.Bild: Sydsvenskan
Malmö har i decennier haft rykte om sig som "Sveriges Chicago".
Öknamnet har fått ny aktualitet efter den senaste vågen av skottlosssning och mord. Särskilt som både Malmö och Chicago i fjor noterade sina högsta mordtal på mycket länge.
Hur farligt är Malmö i en internationell jämförelse?
– Malmö har mer dödligt våld, ofta gangsterskjutningar, än andra svenska och nordiska städer. Men flera städer i Europa ligger högre, säger kriminologen Sven Granath vid polisens NOA (Nationella operativa avdelningen).
16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl vid en busshållplats i Rosengård.Bild: Johan Nilsson/TT
Under 2016 polisanmäldes 11 mord i Malmö. Ytterligare en person, som anmälts försvunnen, tror polisen är mördad. Under 2017 har våldsvågen fortsatt med ett dussin skottlossningar som skördat tre dödsoffer:
• Den 3 januari sköts en 21-årig man till döds på Docentgatan.
• Den 12 januari sköts 16-årige Ahmed Obaid ihjäl vid en busshållplats i Rosengård.
• Den 12 februari mördas en 23-årig man på Möllevångstorget.
Under kvällen och natten 12-13 februari arbetade polisens tekniker tillsammans med en vapenhund med att säkra spår efter dödsskjutningen på Möllevångstorget.Bild: Patrick Persson
HD och Sydsvenskan har tagit fram statistik över dödligt våld runt om i världen. Indexet mäter antal mord och dråp per hundratusen invånare.
I vår jämförelse räknar vi med elva mord under 2016 för Malmö. Dividerat med en befolkning på 326 000 invånare ger det ett "mordindex" på: 3,4.
Det är i ett svenskt och nordiskt perspektiv en mycket hög siffra.
Varken BRÅ (Brottsförebyggande rådet) eller NOA har ännu någon exakt data från Stockholm och Göteborg. Det beror på att det krävs analys av varje enskilt fall innan statistiken kan fastställas. Ofta visar sig ett dödsfall som ursprungligen polisanmäls som mord eller dråp vara något annat – till exempel en olycka eller självmord.
Men för en tid sen gjorde Sven Granath en specialgranskning av morden i Sveriges tre storstäder för 2011-2013. Då hamnade Malmö på 1,9 mord per hundratusen invånare och år mot 1,3 för både Stockholm och Göteborg.
För 2016 hamnar sannolikt både Göteborg och Stockholm (enligt preliminära data) något högre, men inte i nivå med Malmö.
Totalt sjönk det dödliga våldet i Sverige under ett antal år i början av 2000-talet. Antalet mord låg klart under hundra per år. Men 2015 vände kurvan skarpt uppåt: 112 mord och dråp i landet.
Enligt Nina Forselius, analytiker på BRÅ, väntas siffran för 2016 bli nästan lika hög. Kriminologerna talar om ett trendbrott. Och om att det är en viss typ av dödligt våld som ökar.
Klassiska fyllemord och dödligt våld i hemmet blir allt ovanligare.
– Det som ökar är dödligt våld kopplat tilll skjutningar och uppgörelser i gängmiljöer, säger Nina Forselius.
Polisen letar spår efter mordet på Docentgatan i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
När man ska jämföra mordindex för Malmö (3,4 för 2016) med andra städer runt om i världen uppstår statistiska problem. En enstaka stor händelse kan få talet att rusa i höjden. I Paris mördade en grupp IS-jihadister 130 personer den 13 november 2015. Det påverkar naturligtvis statistiken det året.
Dessutom är de bästa jämförbara siffrorna inte alltid pinfärska.
För Europa använder vi oss av statistikbyrån Statista. Deras lista gäller 2012, men brottsnivån för städerna torde ligga på ungefär samma nivå även åren därefter.
Farligast i Europa är Tirana i Albanien med 6,7 mord per hundratusen invånare, tätt följd av Tallin i Estland med 5,5. Även Riga ligger högt med 4,0, liksom Moskva med 3,8.
Paris hamnar på 1,8, London på 1,3, Köpenhamn på 1,1 och Berlin på 1,0 – samtliga dessa städer präglades alltså av mindre dödligt våld än Malmö.
Varför drabbas Malmö av så mycket gängkriminalitet, skottlossning och mord?
Sven Granath pekar på ett antal faktorer:
– Malmö har större sociala problem är andra svenska städer. Barnfattigdom. Trångboddhet. Fler unga lockas till gängkriminaliet. Det som gör att Malmö sticker iväg i mordstatistiken är ju just skjutningar mellan kriminella.
– Tillgången till vapen är stor. Malmö är inkörsport för både illegala vapen och narkotika som kommer landsvägen till Sverige.
– Dessutom har Malmö en stor svart ekonomi och en stor narkotikamarknad som är sammanflätad med den grova brottsligheten, säger Sven Granath.
I förra veckan gjorde inrikesminister Anders Ygeman ett uppmärksammat uttalande när han besökte Malmö: Han menade att alla medborgare – fattig som rik – som anlitar svarttaxi, köper en falafel eller klippning utan kvitto eller tar en lina kokain på helgen "göder" den grova kriminaliteten.
Polischefen Stefan Sintéus, kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Anders Ygeman – inrikesminister.Bild: Hussein El-alawi
Sven Granath ger Ygeman rätt när han menar att alla har ett ansvar.
– Oavsett om man tar en svarttaxi eller köper narkotika så bidrar man till att den svarta sektorn växer. Och där vet vi att man löser konflikter med våld.
Så var det jämförelsen med Chicago.
För staden som maffialedaren Al Capone gjorde ökänd på 1920-talet har tv-bolaget CNN tagit fram färsk data: Förra året mördades 762 personer i staden. Utslaget på en befolkning på 2,7 miljoner ger det 28 mord per hundratusen invånare.
Under 2016 var alltså Chicago åtta gånger farligare än Malmö.
Men på den globala listan hamnar Al Capones hemstad inte ens på femtio-i-topp.
Den listan sammanställs av instutet Worldatlas. Den senaste är från 2015. Och den toppas av Caracas i Venezuela, som med ett mordindex på 120 kan kallas "världens farligaste stad".
Den globala dödslistan domineras stort av Latinamerika. Efter Caracas kommer San Pedro Sula i Honduras (111), San Salvador i El Salvador (109), Acapulco i Mexiko (105) och Maturin i Venezuela (87).
Farligast i USA är St Louis med 59 mord per hundratusen invånare. Inte en enda stad i Europa platsar bland världens femtio farligaste.
Så är Malmö en trygg stad?
Tja, svaret beror på vem man frågar. En köpenhamnare eller berlinare skulle kanske svara nej. Den som bor i Caracas eller Baltimore förmodlligen ja.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen