Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fler företag vill vara med på HH-jobbmässa

5 300 besökare kom, minst 100 fick jobb. Det blev utfallet efter den första gemensamma jobbmässan som Helsingborg och Helsingör ordnade. Nu är det snart dags igen och fler företag och verksamheter vill vara med.

Arbeta på andra sidan Sundet är en möjlighet som många är nyfikna på. Det visade jobbmässan som Helsingborg och Helsingör arrangerade i oktober förra året.
Mer än 40 arbetsgivare fanns på plats på Toldkammeret respektive Knutpunkten för att presentera sin verksamhet och berätta om vilka jobb de hade att erbjuda. Arrangemanget lockade drygt 5 000 besökare.
Den gemensamma jobbmässan i Helsingborg och Helsingör drog fulla hus. Arrangörerna flyttar därför till större lokaler när det är dags för ny mässa: Dunkers kulturhus i Helsingborg samt Kulturvarvet i Helsingör.Bild: Tom Wall
Mässan gav utdelning. Uppföljningar på båda sidor Öresund visar att drygt 100 personer fått anställningar som sträcker sig över minst sex månader. Det kan vara fler. Alla arbetsgivare som deltog har inte svarat och rekryteringsprocesser tar tid, utfallet kan ha kommit efter uppföljningen.
På onsdag i nästa vecka – 1 mars – är det dags för en ny svensk-dansk jobbmässa. Intresset från arbetsgivare är stort. Minst 70 vill vara med.
– Det är en bra bredd på företagen som deltar, vilket speglar den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden, säger Marit Nordstrand, sektionschef på arbetsförmedlingen Helsingborg-Höganäs.
Hotell- och restaurangbranschen, vårdsektorn, transportföretag och verksamheter inom industrin är några av dem som finns representerade.
Flera branscher ropar på arbetskraft, som vård- och omsorg och utbildningssektorn. Det är även svårt att rekrytera arbetskraft till byggsektorn, det gäller både den svenska och danska sidan.
– Efterfrågan är rätt snarlik på båda sidor Sundet.
Handeln växer och jobbmässan ger även möjlighet att hitta säsongsjobb.
För unga som söker sommarjobb är det ett bra tillfälle att komma i kontakt med arbetsgivare.
Enligt siffror från 2013 var det drygt 1 000 personer som arbetspendlade på HH-leden. Merparten från vår sida till den danska. Omfattningen har sedan dess minskat.
– Det beror nog främst på en bättre arbetsmarknad i Sverige och inte på gränskontrollerna, inte på HH-leden i alla fall, säger Marit Nordstrand.
De flesta pendlare arbetar inom besöksnäringen – hotell- och restaurang, handel och servicesektorn.
Kanske kan det bli fler som tar vägen över Öresund till jobb igen. Intresset för mässan var stort förra gången och det blev stundtals trångt. Arrangemanget byter därför lokal till större utrymmen: Dunkers kulturhus i Helsingborg samt Kulturvarvet i Helsingör. Mässan är öppen klockan 10–16.
Läs mer: Jobbmässa på båda sidor Sundet drog storpublik
Gå till toppen