Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar starkt kritiska till kostnad för skolresa

500 kronor plus måltider och fickpengar kostar studieresan Kullagymnasiets ettor ska göra till Stockholm. Föräldrar anser att kostnaden är exkluderande. Men skolan slår ifrån sig kritiken och lovar stöd.

Utsikt över Stockholms Stadshus, Centralbron och Riddarfjärden.Bild: Lennart Romberg
Häromdagen fick föräldrarna information om resan som ska gå i april. Tina Behrndtz reagerade omedelbart och gick ut med kritik på Facebook och har också kontaktat Skolinspektionen. Hon räknar med att slutsumman hamnar på uppåt tusen kronor med måltider och fickpengar. Det ställer inte till problem för henne personligen – men kanske för andra, resonerar hon.
– Om det så är en enda elev som inte kan följa med så är det en för mycket.
Att det heter att resan är frivillig tycker hon inte är ett argument när kostnaden är så pass stor.
– Tycker inte det är så frivilligt när det är en studieresa om demokrati som ska integreras i elevernas kurser och som man förbereder sig för veckor innan avresan, säger hon.
”Otroligt störigt att skolan kommit på en trix som gör att de kan ta ut full eller delvis full kompensation för de skolresor de anordnar”, skrev Tina Behrndtz, under namnet Agnes Schmidt, i facebookgruppen Höganäs anslagstavla där det blev en livlig debatt.
Hon fick mest gehör men också mothugg.
”Har man fött en unge så för man föda dom med Men håller lite med Anders gymnasiet är frivilligt och "barn" i den åldern kan faktiskt försöka jobba i hop dom pengarna med. Var 15år när jag började jobba extra för kunna göra fler saker.”
”Men alltså detta föder ju klyftorna om vem som är vem. Vem som har pengar eller inte. Mer eller mindre bra, häftig eller tönt, snygg eller ful. Skolan ska vara neutral.”
”Jag hade möjligheten att följa med på några skidresor ( som kostade pengar) när jag gick i skolan. Jag valde dock bort dessa och promenerade hellre. Jag kan inte åka skidor ;) Ingen klankade någonsin ner mig och ingen kommenterade min ekonomi. Jag tror att det är föräldrarna själva som lägger stor prestige i pengar.”
Skolverkets regler i frågan är solklar. På hemsidan står det ”Skolresor och liknande aktiviteter ska vara öppna för alla elever oavsett om de bidragit med en frivillig avgift eller inte”. Detta gäller även gymnasiet, som är frivilligt.
– Skolan ska se till att alla får följa med. Är det en del av undervisningen ska det vara öppet för alla, säger Jakob Linder vid Skolverkets upplysningstjänst.
Enligt Kullagymnasiet stöttar dock skolan de som kan behöva hjälp med resekostnaden.
Alla som går samhällsprogrammet i ettan ska kunna följa med.
– Under de tio år jag varit här är det kanske en handfull elever vi har stöttat ekonomiskt men den möjligheten finns alltid. Är det ekonomiska problem skjuter vi till, säger gymnasiechef Britt-Inger Suneson.
När det gäller årets resa har ingen ännu överhuvudtaget hört av sig.
Britt-Inger Suneson hänvisar till att skolinspektionen hösten 2012 hade en stor allmän inspektion på Kullagymnasiet . Då togs mängdes av uppgifter in, bland annat om studieresan till Stockholm, som ettorna gjort varje år under cirka tio års tid. Skolinspektionen hade ingen kritik mot den resan.
Kostnaden har varit 500 kronor i alla år. I Stockholm bor eleverna på vandrarhem och besöker bland annat riksdagen och Sveriges radio.
Gå till toppen