Dygnet runt

Landskronafotografen Thomas H Johnsson på gång med ny bok och utställning om det bortglömda Sverige

Har gjort en fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige.

Thomas H Johnsson.
Fotografen och konstnären Thomas H Johnssons har under flera år noterat att det samtida Sverige ofta handlar om storstäderna. När det framgångsrika ska skildras är det livet innanför tullarna. När problemen ska lyftas fram är det förorterna som är i fokus. Resten av landet verkar ha hamnat i "en bortglömd radioskugga utan röst".
Det där vill Thomas H Johnsson försöka belysa i sin nya fotobok och utställning, "Sweden behind", som nu börjar ta form.
– Men "Sweden behind" är inte glesbygdspolitik. Fotografierna gestaltar mer ett känslomässigt och mentalt tillstånd. En tidsmarkör. Men på ett lugnt och inte så sensationalistiskt plan. Som att säga vad man har på hjärtat men tillsynes tala om någonting annat, säger Thomas H Johnsson.
Bild: Thomas H Johnsson
Arbetet började med att Thomas läste en liten tidningsnotis om en saknad av nyhetsrapportering från landsbygden i de stora kanalerna. Det var något han själv funderat mycket över. Och faktum är att den största delen av landets befolkning bor och lever utanför storstäderna.
Till och från har Thomas arbetat med ”Sweden behind” i över tio år. Men det var inte förrän han gick över till färgnegativ och mellanformatskamera som gestaltningens form föll på plats. Det blev ett nytt sätt för Thomas att arbeta.
Bild: Thomas H Johnsson
– I många år var jag småbildsformatet och svart/vit film trogen. Men jag började känna mig mer och mer begränsad av mitt eget uttryck, och för att utmana mig själv var jag tvungen att vända upp och ner på allt, glömma allt jag lärt mig och koka en helt ny soppa. Resultatet blev en mer eftertänksam och ömsint arbetsmetod. Och det känns. Bilderna kräver sin koncentration, säger Thomas H Johnsson, som är en erkänd fotokonstnär både i Sverige och utomlands.
Han har tagit emot ett flertal utmärkelser och är även känd för att ha varit med och startat Landskrona Foto Festival, som han var konstnärlig ledre för fram till 2015.
Han är numera bosatt på den skånska landsbygden där han även har sin ateljé,
Flera av bilderna som kommer att ingå i "Sweden behind" är för övrigt från Landskronatrakten.
– Titeln på boken och utställningen är en ordlek som kan utläsas som "Sverige utanför" men också mer ironiskt som "Sveriges bakdel" (läs stjärt), säger Thomas H Johnsson och förtydligar att "Sweden behind" bara ska betraktas som ett arbetsnamn.
Bild: Thomas H Johnsson
– Även om jag upplever ett stort intresse från utställningsarrangörer kan jag i dagsläget inte säga exakt när varken boken eller utställningen är klar för release och vernissage. Snart är allt jag kan säga. Mycket kan hända längs med vägen.
Gå till toppen