Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allvar och umgänge i Englaligan

I Englaligan tänds vinnarskallar och innebandy spelas både på blodigt allvar och skoj. Slutspelet närmar sig och serieledande Dreamteam siktar på att nå hela vägen.

Patrik Söderholm, Krister Holmberg, Mikael Gräntz och Roger Persson utgör en del av Dreamteam, laget som leder Englaligan.Bild: Evelina Gunnarsson
För drygt tio år sedan startades Englaligan upp med Magnus Roski i spetsen. Tanken var att skapa en innebandyserie som inte var lika motionsinriktad som korpen, men inte heller lika seriös som seriespel. Flera lag anmälde sig och ligan har levt vidare sedan dess.
– Grejen är att det är en intern liga. Vissa tränar, andra inte. Sen får man inte vara licensierad spelare för att vara med, säger Mikael Gräntz som är målvakt i Dreamteam, laget som just nu toppar tabellen.
Serien består av spelare i olika åldrar. De yngsta är i 16-17-årsåldern medan Mikael Gräntz toppar med sina 50 fyllda år. Tio lag gör upp om seriesegern i Englaligan men det finns utrymme för ytterligare två lag och Gräntz hoppas att de kan fylla serien med tolv lag till nästa säsong.
Årets säsong lider mot sitt slut och i toppen återfinns Dreamteam, något som tillhör vanligheterna. Laget har toppat serien flera år men börjat darra i slutspelet och inte kunnat ta hem segern.
– Vi ligger i topp och har ett sjukt bra lag, med spelare som spelade i division ett i fjol. Men så fort vi byter arena och det blir allvar i slutspelet så håller det inte, säger Mikael Gräntz.
Vad har fungerat i år?
– När vi är komplett lag så är vi oslagbara i serien. Tyvärr är det inte ofta vi är fullt lag, det har varit skralare med det i år.
Dreamteam har varit i final de två av tre senaste åren. Nu siktar de på att gå hela vägen.
Vad talar för er i år?
– Det är våra extra förstärkningar. Vi har David Jönsson, Viktor Cronberg, Pierre Olofsson och Johan Karlsson. Deras rutin kommer hjälpa när vi går in i slutspelet, det tror jag är till vår fördel.
Vilket lag utgör det största hotet?
– Top 80 är det största hotet. De vill slå oss mer än någon annan. Alla lag vill slå Dreamteam, eftersom vi har legat där vi gjort i flera år.
Gräntz kallar det själv för gubbabandy. Men det ska inte falla någon skugga över ligan som lockar fram både en och två vinnarskallar.
– För egen del tänker man att det är gott att få röra på sig när man kommer hit. Men när jag kommer in i omklädningsrummet är det som om någon tänder en lampa. Gubbar blir grabbar och motionsbiten är helt borta. Det väcks något som jag tror är unikt för idrotten.
Så det hettar till också?
– Ja ibland blir det diskussioner efteråt, det är väl ett bevis på att det betyder något.
I Dreamteam vaktar Mikael målet men han agerar också domare i ligan.
– Jag slutade 2007 efter 13 års dömande. Jag fick avsluta med att döma SM-finalen i globen med 8400 personer på läktarna. Det svåraste med att komma till Englaligan var att sätta en nivå där alla det gäller att få så många som möjligt nöjda.
Englaligans grundserie spelas i Toftahallen. När det vankas slutspel flyttar de in till stan, antingen i Kungsgårdshallen eller gamla tennishallen.
– Vi har länge velat flytta in till stan. Toftahallen är liten och det är större skaderisk när sargen står så nära ribbstolarna.
Den första mars spelas de sista grundseriematcherna i ligan, därefter börjar slutspelet. Återstår att se om Dreamteam får lyfta bucklan.
Sugen på att spela innebandy?
Englaligan söker två nya lag till nästa säsong. Samla ihop ett lag och hör av dig till ansvariga. Mer info på laget.se//englaligancup
Sugen på att spela innebandy?
Englaligan söker två nya lag till nästa säsong. Samla ihop ett lag och hör av dig till ansvariga. Mer info på laget.se//englaligancup
2015: Dreamteam
2014: FBC Ayia Napa
2013: FBC Ayia Napa
2012: Suntrip
Gå till toppen