Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönområde klart snabbare än väntat

Arbetet med att sanera gamla läderfabrikens tomt går in i sin slutfas. Redan i september kan större delen av området stå klart, enligt projektledaren Tomas Henrysson.

Det visade sig att det gick snabbare än väntat med att sanera läderfabrikens tomt. Vissa delområden återstår ännu, men merparten av saneringsarbetet är redan klart.
"Ett utegym tycker jag låter som en bra idé. Och lite platser med bänkar och bord där man kan ta med sig en korg och sitta och fika. Det vore nog uppskattat, särskilt bland de äldre. Och så ska det vara handikappanpassat överallt förstås", säger Bengt Tolstam, Klippan.Bild: Jakob Thorell
– Det vi gör just nu är mer återställning av marken, vilket vi håller på med fram till september. Sen återstår en del arbete vid Bäljane å, erosionsskydd och muddring av förorenade sediment, säger Tomas Henrysson, extern projektledare för arbetet med läderfabrikens tomt.
"Jag saknar aktiviteter för hundar, kanske ett hundgym? En utescen vore förstås toppen så att vi värnar om musikintresset i byn. Sen behövs det aktiviteter för små barn. Det är bra om vi kan locka ut dem så att de får röra på sig mer", säger Monica Svensson och vovven Zkoj, båda från Klippan.Bild: Jakob Thorell
De senare arbetena kommer att genomföras först under nästa år, då det först krävs ett tillstånd för vattenverksamhet från mark och miljödomstolen i Växjö. Det innebär att tidsplanen för området som helhet ändå är i fas, trots det raska arbetet.
– Så i september komer alla planerade stigar och utsiktsplater att stå klara. Fast det kommer att se lite kalt ut till en början, området kommer att behöva ett par år på sig för att växtligheten ska komma igång ordentligt, säger Tomas Henrysson.
"Det är bättre att få hit ett företag som kan etablera sig på tomten och skapa jobb åt ungdomar. Här har byggts så mycket bostäder de senaste åren men det måste finnas jobb till de som bor här", säger Jimmy Andersson, Klippan.Bild: Jakob Thorell
Kristdemokraterna i Klippan har redan föreslagit olika aktivitetszoner i området. På önskelistan finns en BMX-bana, en utescen och ett gym.
Skulle de planerna gå att genomföra?
– Det finns en del krav på området som handlar om att värna värdefull flora och fauna. Då är det orkidéer och vattensalamandrar som ska ges plats i skogs- och deponiområdet. Där gäller restriktioner på vad man kan göra. Vi kommer där att plantera in olika inhemska arter och även så ängsgräs.
Och området i övrigt då?
– På fabriksområdet och mejeritomten, som kommunen köpte in för ett par år sedan, kan man göra i stort sett vad man vill. Där har politikerna möjlighet att göra det mesta, det är en kostnadsfråga snarare än en teknisk eller miljöfråga.
"Ett utegym hade varit bra, det är trångt och knökigt på inomhusgymen. En skejtpark för ungdomar, det hade kanske gått att kombinera med BMX-banan som föreslagits" säger Jeanette Elmström, Klippan.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen