Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny fågeldöd befaras om vindkraftspark vid Hyllinge byggs

Vindkraftverken i Rögle och Västraby har blivit en dödsfälla för rovfåglar. Nu befaras samma problem för den planerade vindkraftsparken vid Rosendal, utanför Hyllinge. Intill den ska en stor våtmark anläggas - för att bland annat locka till sig fåglar.

Från våtmarken, som ska anläggas efter sommaren, till närmsta vindkraftverk blir det bara cirka 700 meter.
– Ska de först locka hit fåglar, och sen ta ihjäl dem. Det är bedrövligt att man varken tar hänsyn till människor eller djur, tycker Stellan Wallenburg.
Han bor i Hyllinge och är en av de drygt 100 personer i området kring Rosendal som i flera år fört en aktiv kamp mot sex planerade vindkraftverk.
Hittills har de inte lyckats stoppa projektet. 2015 gav politikerna i Helsingborg Öresundskraft och Peab grönt ljus att gå vidare. Nu ska länsstyrelsen lämna sitt miljötillstånd.
Men i samband med en syn på platsen i höstas gick det upp för de inblandade att det kan bli problem.
Bara 700 meter från de planerade vindkraftverken, på andra sidan E4, planeras ett stort våtmarksområde. Ägaren till Rosendals slott, Bucolica Holding AB, har fått mark- och miljödomstolens tillstånd att anlägga en våtmark på tolv hektar. Det är den största våtmarken som någonsin har anlagts i kommunen. Läget anses idealiskt och ett av syftena är att den ska locka till sig nya insekter, fiskar och fåglar. Efter sommaren är det tänkt att arbetet ska starta.
– Det här kom fram vid det offentliga sammanträdet på platsen med de närboende, berättar Anna Månsson, ordförande i miljöprövningsdelegationen.
Det är känt att fåglar och vindkraft kan vara en dålig kombination. Och nyligen blev det tydligt vid vindkraftsparken i Rögle och Västraby där minst elva rovfåglar har träffats av de tretton verkens rotorblad och dött. Dödsfallen är fler än någon annanstans i Norden och nu har bland annat uppfödningen av gräsänder i området stoppats, för att rovfåglarna inte ska lockas dit av det.
Läs också Helsingborg har Nordens farligaste vindkraftverk för rovfåglar
Nu vill länsstyrelsens miljöprövningsdelegation veta mer om konsekvenserna för fågellivet om de sex vindkraftverken vid Rosendal får byggas. Därför har de begärt in kompletterande uppgifter från Öresundskraft och Peab.
De ska redogöra för våtmarken och vilken påverkan vindkraftsparken kan ha på de fåglar som den väntas locka dit. De ska också genomföra en utredning som visar på förekomsten av rovfåglar under vintern och vårvintern och bedöma hur de kan påverkas av vindkraften.
Skånes ornitologiska förening har i ett tidigare yttrande påmint om att rovfågelförekomsten under vinterhalvåret inte är studerad och sagt att det inte är osannolikt att den finns en rik förekomst.
– Att vi vill ha kompletteringar är inget ovanligt, och vi vill ha det här klarlagt innan vi fattar beslut, säger Anna Månsson.
Hon tycker inte det är så märkligt att de varit ovetande om våtmarken, som även den varit planerad under lång tid.
– Det är två parallella ärenden och det beslutet är taget av mark- och miljödomstolen.
Det här fotomontaget från Öresundskraft visar hur verken kommer att se ut från Kropps kyrka.
Svaret ska vara inlämnat senast den 31 mars.
– Vi jobbar med det nu och har anlitat Ecocom, som gjort de tidigare utredningarna. De ska göra en rovfågelsinventering under vintern och vårvintern och även titta på den andra frågan om våtmarken, förklarar Ann-Sofie Lindkvist som ärprojektledare hos Öresundskraft.
Även de kringboende som protesterarat mot vindkraftsbygget i gränslandet mellan Helsingborg, Åstorps och Bjuvs kommuner, kommer att skriva till länsstyrelsen på nytt.
– Vi har redan motorvägsbullret, det kommer inte att bli kul att bo här om de byggs. Djuren vill vi ha, men inte snurrorna, säger Stellan Wallenburg.
Gå till toppen