Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Släktforskarna Ängelholm växer

Öppet hus, nybörjarkurser eller temakvällar. Släktforskarna Ängelholm erbjuder många möjligheter för den som är intresserad av att börja forska i sina rötter.

Nils-Olov Freij, Bengt Möller och Ilse Cort Wahlroos sitter i styrelsen i Ängelholms släktforskare.Bild: Evelina Gunnarsson
I en källare på Villan håller Ängelholms släktforskare till. Här håller föreningen både nybörjar- och fortsättningskurser för de som vill lära sig att släktforska eller komma vidare i sin forskning. Drygt 100 elever går de olika kurserna.
– Alla dessa tv-program om att hitta sin släkt får folk intresserade. Men det är inte bara att komma hit och skriva in sitt namn och tro att allt är klart, säger Bengt Möller, vice ordförande i Ängelholms släktforskare.
För den som är intresserad av släktforskning finns det flera möjligheter att komma i kontakt med Ängelholms släktforskare. Varannan torsdag håller föreningen öppet hus i sin lokal på Planteringsvägen. De ordnar också nybörjarkurser där man får hjälp av ideella ledare att komma igång med sin forskning.
– Vi hjälper varandra och tittar i kyrkböcker, det kan vara besvärligt att läsa handstilarna där. Lär man sig läsa en bok så räcker det att byta socken så är det en ny präst och en ny handstil, säger Bengt Möller.
– I nybörjarkurserna försöker vi lära dem att vara källkritiska, det är viktigt, fortsätter han.
Nils-Olov Freij, Bengt Möller och Ilse Cort Wahlroos ser alla att nybörjare till en början vill komma så långt bak som möjligt i släkten.
– Jag tycker det är roligare att plocka saker på farmor och farfar. Man får veta hur de levde, vart de bodde. Det blir personen bakom namnen, säger Ilse Cort Wahlroos, sekreterare i föreningen.
– Ja när jag började gav jag järnet för att komma så långt bak som möjligt. Nu är jag tillbaka på 1800-talet.
Föreningen håller temakurser för både medlemmar och icke- medlemmar.
– Det kan till exempel vara om immigranforskning, sen brukar jag ha en kurs i kartor, säger Nils-Olof Freij, ordförande i Ängelholms släktforskare.
Dessutom berör de det senaste inom släktforskning, DNA-forskning.
– Man kan säga att det är ett komplement till släktforskningen. Man kan inte bara göra ett DNA-test och tro att allt är klart sen, säger Ilse Cort Wahlroos.
Hur ska man gå till väga om man vill börja släktforska?
– Om man fortfarande har kvar sina mor- och farföräldrar så intervjua dem. Ta kopior på bilder och dokument. Sen är vår rekommendation att komma hit på en nybörjarkurs, säger Nils-Olov.
Har intresset ökat tack vare tv-program som Allt för Sverige?
– Jag tror att många börjar fundera på vem man är, säger Nils-Olof.
– Vi märker en attitydförändring. Många tror att släktforskning är en dammig tillställning men i och med tv-programmen har folk fått upp ögonen för det och insett att det är rätt hippt och coolt, det är kul, säger Ilse.
– Jag tror inte att tv-programmen är en trend. Människor behöver en förankring i det stressiga samhälle vi lever i. Det är hårt mentalt sett och det blir en form av trygghet att man vet vem man är, fortsätter hon.
Antalet medlemmar i föreningen har ökat, om det beror på en trend vet de inte. Men vad som syns är att allt fler yngre ger sig in i släktforskningen.
– Man ska inte sticka under stol med att det bli vanebildande. Nätterna blir långa om man hittar något roligt, säger Nils-Olov Freij.
Öppet hus
Släktforskarna Ängelholm håller öppet hus varannan torsdag. Den 23/2 är det dags klockan 13-17 på Planteringsvägen 7B och det är gratis att komma dit.
Gå till toppen