Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De här skånska ”på spåret-filmerna” är en resa bakåt i tiden

Lokföraren Magnus Olsson har lagt ut ett 100-tal "hyttfilmer" på Youtube som visar skånska och svenska järnvägslinjer från 90-talet och början av 00-talet.

Filmerna är en skatt för den som gillar järnväg och svunna tider men också för den som bara vill se hur det såg ut i Sverige och Skåne för runt 20 år sedan.
Bakom filmerna står lokföraren Magnus Olsson som en bit in på 1990-talet bestämde sig för att föreviga det han såg från sin plats längst fram i de olika tågset han körde. Men egentligen började det ännu lite tidigare.
– Innan jag blev lokförare så snackade jag in mig lite och frågade om jag fick sätta upp kameran och det fick jag, säger han.
Magnus Olsson kommer att lägga ut runt 100 "hytt-filmer" från tågfärder i Skåne och landet de närmsta två åren.Bild: Privat
De äldsta filmerna är från 1994. Då bodde han i Skåne och därför är många av filmerna just härifrån.
– Första filmen var Malmö-Helsingborg via Eslöv. Då hade jag inget stativ så det blev ganska vingligt. Sedan har jag sträckan Mamö-Ystad före elektrifieringen 1994 och Ängelholm-Halmstad över åsen, säger Magnus Olsson.
På filmerna passeras ett stort antal stationer som ibland ser påtagligt annorlunda ut än de gör i dag. En film, från Bjuv till Helsingborg, visar exempelvis arbetet med att bygga om Ramlösa station 1998.
Så här såg det ut när Pågatågen passerade Ramlösa station under dess ombyggnad i maj 1998.
För Magnus Olsson är filmerna en fröjd att titta på men också ett tidsdokument han nu bestämt sig för att dela med sig av.
– Jag har njutit av dem i många år men så en morgon vaknade jag upp och tänkte att det kan jag ju dela med mig av.
Sagt och gjort. I slutet av förra året skapade han ett Youtube-konto och började lägga ut sina filmer. Utöver "hytt-filmerna" finns också flera där han filmat olika slags ljussignaler och järnvägsövergångar på olika ställen i Skåne och landet. Där handlar det mer om ren järnvägshistoria.
– Jag har runt 400 filmer som jag ska lägga ut och 100 av dem är "hytt-filmer" från olika sträckor jag kört, säger han.
Planen är att lägga ut en ny "hytt-film" varje torsdag kväll. Det betyder att publiceringen kommer att pågå en bra bit in på 2018.
Och det finns en hel del att se fram emot om man gillar den här typen av filmer.
– Jag har exempelvis hela Inlandsbanan. Varenda kilometer. De första bitarna av den kommer redan till sommaren, säger Magnus Olsson.
Många av filmerna är inspelade i Skåne och därför kan man också se fram emot flera olika sträckor härifrån.
– Det kommer bland annat mer från Bjuv och Åstorp till Helsingborg och gamla Landskronabanan från 1994.
Men redan nu finns en hel del från Skåne på plats som Hässleholm-Helsingborg från 1998, Ystad-Simrishamn från 1994, Bjuv-Helsingborg från 1998, och Laholm-Ängelholm från 1994.
En bild av hur det såg ut när man kopplade samman två Pågatåg förr i tiden.
Idag bor Magnus Olsson i Uddevalla och arbetar på SJ Götalandståg. Några nya filmer gör han inte längre. Han lade filmandet på hyllan 2005 men gläds nu åt att andra också tar del av det han filmat för länge sedan.
Tittare från hela världen följer nu hans utlägg av filmer.
– Det är roligt att kunna erbjuda någonting som inte finns kvar. Att ge folk möjlighet att njuta av hur det var förr. Det här är ju äldre grejer som jag gillar och jag tror att andra också kan tycka om det. Att man här och nu kan se hur det var förr. Den tanken är ganska svindlande, säger Magnus Olsson.
Gå till toppen