Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Räkodling i Bjuv försatt i konkurs

Räkodlingsföretaget Vegafish har försatts i konkurs på egen begäran. Verksamheten var tänkt att bli en del av Bjuvs framtid efter Findus, men har kantats av problem och tog aldrig fart. Vd Matilda Olstorpe hoppas och tror på en fortsättning med nya ägare.

Vegafish har utvecklat ett miljövänligt sätt att odla en uppskattad delikatess – jätteräkor. Metoden har fått stor uppmärksamhet och under 2015 etablerade företaget en anläggning på Findus område i Bjuv. Tanken var att de två skulle samarbeta på flera sätt, bland annat genom att låta vattnet i odlingsbassängerna värmas med spillvärme från grönsaksföretagets produktion.
Under 2016 avlöste problemen varandra. Först med vattnet i bassängerna, som måste bytas ut liksom en betydande del av utrustningen. Att göra sig av med vattnet och få in nytt på ett godkänt sätt blev till en process som tog åtta månader.
Därefter visade det sig att bassängerna inte höll måttet, väggarna brast och måste byggas upp på nytt. Vegafish driver en process för att få ekonomisk ersättning.
Allt ledde till att det inte blev någon produktion, vilket frestat på Vegafish ekonomi. Tidigare i veckan beslöt ägarna att kasta in handduken och begärde företaget i konkurs, vilket blev fallet.
Vegafish metod för att odla jätteräkor rönte stor uppmärksamhet. Här paddlar som sätter fart på vattnet.Bild: Fredrik Norrlid
Vd Matilda Olstorpe är besviken.
– Vi flaggade tidigt för att vi behövde nytt kapital, men våra huvudägare sade nej.
Enligt Matilda Olstorpe har det funnits investerare som varit villiga att köpa in sig i Vegafish och skjuta till kapital.
Wallenius Water AB är storägare i Vegafish.
– Vi har satt in mycket kapital eftersom vi tyckte att verksamheten är intressant, men året som gått har varit fyllt av besvikelser och inte nått några mål överhuvudtaget. Det finns en lång lista med problem som uppdagats, säger Ulf Arbeus.
Enligt honom flaggade Wallenius Water för att de ville dra sig ur och välkomnade nya investerare.
– När det inte gick fanns det ingen möjlighet att fortsätta.
Hur har beslutet att lägga ner Findus i Bjuv påverkat Vegafish verksamhet?
– Det skulle göra att vi inte kunde tillgodogöra oss restprodukter och spillvärme, men det fanns redan färdiga lösningar för att hantera det på andra sätt, säger Matilda Olstorpe.
Vegafish driver även mindre en anläggning i Uppsala, där de två grundarna Matilda Olstorpe och Anders Kiessling är verksamma som forskare. Konkursen omfattar även denna anläggning, som håller igång tills vidare. I Bjuv finns för närvarande ingen produktion.
Matilda Olstorpe tror på en framtid för att odla jätteräkor enligt Vegafish metod.
– Investeraren som ville köpa bolaget har fortfarande ett stort intresse för att gå vidare. Vi tittar nu på förutsättningarna för att förvärva konkursbolaget eller starta om helt och hållet.
Var i landet det skulle ske är i dagsläget oklart.
Idag finns fem anställda i verksamheten. De kommer att sägas upp och då träder den statliga lönegarantin i kraft.
Advokat Anders Nilsson är utsedd till konkursförvaltare. Han håller på att genomlysa verksamheten och ska därefter ta ställning till Vegafish framtid. Det finns i stort två alternativ.
– Det kan bli en överlåtelse av hela rörelsen, där en köpare övertar tillgångar, kunskap och rättigheter, eller så säljs den egendom som finns styckvis. Båda vägarna är fortfarande öppna.
Anders Nilsson räknar med att fatta beslut inom en månad.
Läs också Premiär för svenskodlade jätteräkor
Läs också Nya fryslagret visades upp för en grupp diplomater
Läs också Världsunik räkodling till Bjuv
Gå till toppen