Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Stor konst visas som modeller och foto på museet

I 43 år har två konstnärer jobbat parallellt, Lars Kleen med att skapa stora skulpturer och Gunnar Smoliansky med att fotografera dem.

Lars Kleen ramas in av sin egen modell av verket Däck, från år 2000, och fotografier av Gunnar Smoliansky.Bild: Sven-Erik Svensson
Med start på söndag visas en utställning på Landskrona museum, där ett femtiotal av fotografierna visas tillsammans med kanske hälften så många modeller.
De två konstnärernas verk skapar en dragkamp om besökarens uppmärksamhet. Lars Kleens modeller fångar genast in blicken, ibland genom en obetydlig rörelse i upphängda delar, ibland genom material och form. Fotografierna är mindre och alltid svartvita, men många av dem visar spännande verk som annars inte synts på utställningen.
– Gunnar Smoliansky gör vad man kan vänta sig av en mästare. Han kan ta ett tredimensionellt konstverk och med ljusets hjälp tolka det i två dimensioner, säger Janne Jönsson, utställningens curator.
Bilderna är tagna med filmnegativ nästan så stora som en vanlig A4-sida och har inte förstorats särskilt mycket. Motivens detaljer träder fram, oavsett om de finns i bildernas ljusaste eller skuggigaste delar.
På plats i skulptören Kleens ateljé i Nacka har fotografen Smoliansky arbetat på hög höjd för att få överblick av växande eller färdiga verk.
– Det är nio meter i tak och det har betytt mycket för min konst, säger Lars Kleen vid den lilla pressvisningen på fredagen.
Han brukar utnyttja utrymmet och skapar jätteverk.
– Jag har en idé när jag börjar, men sedan brukar det bli något annat, säger Lars Kleen.
Lyckligtvis gör han även modeller och det är ett antal sådana man kan se i Landskrona.
Lars Kleen har skapat många modeller av sitt koncept Stad. Flera av dem visas på utställningen.Bild: Sven-Erik Svensson
Trä i böjda former och metall återkommer ofta.
– Båthantverk har inspirerat mig jättemycket, kommenterar Kleen.
När samarbetet med olika fotografer kommer på tal blir han en smula glidande, men på en punkt är han kristallklar:
– Det var något speciellt med Gunnar [Smoliansky].
Men han tror att samarbetet lider mot sitt slut; fotografen är född 1933 och skulptören 1941.
Samarbetet är dokumenterat i en nyutgiven bok.
Utställningen
”Lars Kleen, Gunnar Smoliansky” visas på Landskrona museum med början på söndag den 26 februari och fram till 23 april. Nu på söndag klockan 14 närvarar konstnärerna och Sune Nordgren inviger.
Gå till toppen