Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunchefen utsatt för kritik – men förstår ingenting

Åstorps kommunchef kritiseras bland annat för dålig kommunikation och förankring. Själv ser hon inga brister, men kommunstyrelsens ordförande kräver förbättringar.

Lena Mårtensson Stenudd, kommunchef i Åstorp.Bild: Lars Möller
Strax innan årsskiftet publicerade HD en intervju med Åstorps kommunchef Lena Mårtensson Stenudd. Hon sa bland annat att ”bollen rullar definitivt i rätt riktning nu”.
Men det anser inte alla. Omgående började personer höra av sig till redaktionen med kritiska synpunkter riktade mot kommunchefens ledarskap.
Det visar sig att ett drygt tiotal chefer och högre tjänstemän slutat i Åstorps kommun sedan Lena Mårtensson Stenudd började hösten 2015.
Vi kontaktade flera personer som arbetar eller har arbetat i kommunen under det senaste året. Av dessa samtal förstod vi att kritiken finns på olika håll i organisationen.
Här är några exempel:
"När hon kom sågs hon som en frisk fläkt. Nu upplever man det som toppstyrning och att transparens saknas"
"Ingen kommunikation och upplever olika budskap hela tiden."
"Kommunstyrelsens förvaltning har omorganiserats två gånger på ett år. Ingen som riktigt fattar vad som har gjorts och till vilken nytta"
"Det blev toppstyrning rätt så med en gång. Det fanns nästan en vilja att inte bjuda in till delaktighet."
"När man delegerar en uppgift låter man inte personen bli färdig. Man går in och kör över."
Men Lena Mårtensson Stenudd avfärdar kritiken med att den är både otydlig och orättvis.
–Jag måste säga att jag är extremt förvånad. Vi har aldrig haft en så transparent organisation som nu. Och köra över folk? Det finns inte på min bana, säger hon.
Den kritik som hon trots allt har mött anser hon kommer från ett fåtal personer som inte velat följa med i förändringsarbetet.
– Det kommer alltid att finnas kollegor som tycker att "det här passar inte mig", säger hon.
– Vi har dåliga siffror överallt, säger hon och nämner hög arbetslöshet, många sociala placeringar, hög migrationsinflyttning och undermåliga lokaler som några exempel.
– Vi måste göra något.
Däremot tycker hon inte att ruljansen på chefer och högre tjänstemän i Åstorps kommunförvaltning är värre än i andra kommuner. Och de flesta av de exempel vi nämner anser hon är personer som slutat av en blandning av personliga eller yttre orsaker. Eller så handlar det om chefer som inte är underställda henne själv.
– Jag har fullt förtroende hos politiken. Jag som alla andra, kan ha brister i mitt ledarskap, men de har i alla fall inte bett mig sluta.
Den omorganisation på kommunstyrelsens förvaltning, som förbereddes under fyra månader i höstas - bland annat en konferens med alla chefer - blev aldrig av.
Enligt Lena Mårtensson Stenudd berodde det på ett avhopp i sista stund från en chef som erbjudits en nyckelposition.
– Då sa vi att det fick bero, säger hon och berättar också att det fanns kritik mot upplägget.
– Man fick bestämma exakt själv hur man ville ha det. Jag tyckte inte att det var optimalt, men sa att vi försöker. Jag är så prestigelös att det är nästan löjligt.
Hon återkommer till att det är ett fåtal som inte gillar det förändringsarbete som pågår.
– Jag vet utifrån vilka frågor som ni ställer vilka som ni har talat med. Jag vet vilka medarbetare som inte gillar det vi håller på med, och det är få, säger hon.
Men kritiken är inte okänd för kommunens högsta politiker. Och den är inte heller så begränsad att de valt att vifta bort den. Tvärtom. Man har redan agerat.
Kommunledningen i Åstorp sitter i det gamla stationshuset.Bild: Sonny Thoresen
– Det om kommunikation har jag också fått signaler om. Det har vi tagit upp med Lena och sagt att här finns kritik och det måste bli bättre. Få med personalen i förändringsarbetet. Det måste du jobba tydligare med, sa vi, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) som hade med sig vice ordförande i kommunstyrelsen på mötet, Hans-Ingvar Jönsson (C).
Signalerna har man fått från några olika håll
– Vi vill ha en handlingskraftig kommunchef. Lena har påbörjat arbetet och måste verkligen få organisationen med sig så att inte människor står kvar och inte känner sig delaktiga. Tror det är där kritiken har kommit.
Omorganisationen på kommunstyrelsens förvaltning är ett exempel på sådant som kritiserats. Man förstår inte vad som händer. Ronny Sandberg förklarar att det har funnits förslag på att dela förvaltningen i två delar.
Kommunchefen skulle på så sätt slippa att både ansvara för det övergripande arbetet i kommunen, och en förvaltning. Men så blev man inte överens när poster skulle besättas.
– Nu bibehåller man organisaionen och Lena fortsätter att vara chef för hela. Därav har det blivit lite otydligt. Ett steg tillbaka. Det är ett problem att Lena har lite för många människor att vara chef för, säger Ronny Sandberg.
Står det på paus?
– Ja, kan man kanske säga. Kommunikationsmässigt har det inte varit tydligt fullt ut.
Har ni fortsatt förtroende för Lena Mårtensson Stenudd?
– Hon är kvar. Vi har den dialogen och det finns ett fortsatt förtroende. Vi förutsätter att hon tar till sig av kritiken och ändrar de bitarna, säger Ronny Sandberg.
Gå till toppen