Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler byggare sökes till bostäder i Oceanhamnen

Vem ska få bygga andra etappen i Oceanhamnen? Nu går kommunen ut med en ny markanvisningstävling för cirka 50 bostäder. Hög arkitektonisk kvalitet efterlyses.

Sernekes Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter är ett av de vinnande bidragen i etapp ett.
På Oceanpiren, väster om Knutpunkten, förbereds första etappen i det stora H-plusprojektet med ledningsdragning och kajrenovering. I slutet av det här året ska bygget av 340 nya bostäder och tre stora kontorshus påbörjas, och första inflyttning är beräknad till hösten 2019.
Efter en markanvisningstävling 2014 utsågs sju företag som får köpa mark och bygga de åtta bostadskvarteren.
Nu är det dags för nästa etapp, precis söder om den första delen. Förutom cirka 100 bostäder ska här byggas en förskola och en idrottshall.
– Förskolan ska helst stå klar så snabbt som det är möjligt medan inflyttningen i bostäderna beräknas till tidigast år 2020, berättar kommunikationsstrateg Jessica Engvall.
Hälften av de 100 bostäderna är det redan bestämt att Peab ska bygga, genom en bytesaffär. Peab ägde tidigare mark i Oceanhamnen som kommunen ville komma åt och därför nåddes den här uppgörelsen.
Den nya tävlingen gäller det markerade området längst i söder, nedanför den kanal som ska grävas. Illustrationen kommer från Helsingborgs stad.
Men resten av bostäderna, cirka 50 stycken, söker kommunen nu en exploatör till. Markanvisningstävlingen är utlyst och bidragen ska lämnas in senast den 24 april.
Förutsättningarna är samma som i första etappen. Staden efterlyser hög arkitektonisk kvalitet. Man vill se mångfald, nytänkande, originalitet och mod. Dessutom ska tekniska lösningar och hållbart byggande vara i framkant.
Priset är förhållandevis högt, inga bud under 5 000 kronor per kvadratmeter bruttoarea godtas. Det är dock lägre än på Ångfärjetomten där bostadsdelen har ett pris på 6 500 kronor per kvadratmeter. Om det ska bli bostadsrätter eller hyresrätter är upp till exploatören själv att bestämma.
Från början var det tänkt att bostadshusen skulle bli tre till sex våningar höga. Men det planerar staden att höja till sex respektive sju våningar. Höjden regleras i den detaljplan som är under arbete.

Här är företagen som ska bygga etapp 1:

Sundprojekt AB med White Arkitekter AB
MalmöTage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter
ABMidroc Property Development med Kamikaze Arkitekter
Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB
Magnolia Bostad AB med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd (två kvarter)
K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB
Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter
Kontorshusen byggs av Wihlborgs, Castellum och Midroc.
Gå till toppen