Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksåklagaren vill ändra sexdom mot styvpappa – men straffet ska bestå

Fallet med en skånsk man som fälldes för hundratals sexuella övergrepp på sin styvdotter kan bli ett ärende för Högsta domstolen. Riksåklagaren anser att den överklagade domen ska få prövningstillstånd.

Den skånske mannen var under många år sponsor och arbetsgivare åt sin idrottande styvdotter. Senare framkom att han under tiden haft sex med henne. Han ska ha krävt det för att betala dotterns tävlingsverksamhet.
Mannen erkände i polisförhör att han haft samlag med styvdottern, men att det ska ha skett frivilligt och efter att hon fyllt 15 år.
Styvpappan åtalades för hundratals övergrepp. De rubricerades som sexuellt utnyttjande av underårig, våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han åtalades även för olaga hot och vapenbrott.
I tingsrätten dömdes styvpappan till fem års fängelse. Hovrätten skärpte sedan straffet till sex års fängelse. Detta sedan hovrätten dömt mannen för 190 fall av sexuellt utnyttjande i beroendeställning som tingsrätten tidigare friat honom ifrån.
Mannen menar att domen var felaktig och att en lång rad fall som rör sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning egentligen var preskriberade. Han överklagade och krävde att Högsta domstolen ska riva upp hovrättens dom och pröva fallet på nytt.
För att Högsta domstolen ska behandla ärendet krävs prövningstillstånd. Ett steg på vägen är att riksåklagaren får lämna sin syn.
Riksåklagare Anders Perklev delar uppfattningen att en rad av fallen som rör sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning – 74 av 190 – var preskriberade när rättsprocessen började. Styvpappan bör därför inte dömas för dem.
Riksåklagaren menar dock inte att det finns anledning att låta hovrätten handlägga ärendet på nytt. Istället bör Högsta domstolen ge prövningstillstånd och avstå från dom i de 74 fallen. Detta bör kunna ske omedelbart och utan rättegång, anser riksåklagaren.
Han menar också att de övriga brott som mannen fälls för är så pass allvarliga att straffet på sex år fängelse bör stå fast.
Hur det blir avgör Högsta domstolen.
Gå till toppen