Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny yogakurs – men enbart för män

Spira Hälsocenter i Ängelholm har startat en yogakurs som endast riktar sig till män. "Männen släpper prestigen i en grupp med enbart män", säger Janny Terfelt, instruktör på Spira.

Janny Terfelt är en av dem som håller i den nya kursen.
Efter att ha fått förfrågan flera gånger startade Spira Hälsocenter i januari en nybörjarkurs i yoga enbart för män. Då konceptet blev väldigt lyckat väljer de nu att göra kursen permanent.
— En viktig del i yogan är prestigelöshet. Många människor tycker det är obekvämt att släppa taget. Vi har mycket djupgående samtal och männen tycker det är lättare att ha det i en grupp med bara män. Det blir en helt annan dynamik i gruppen. Männen öppnar upp sig och är trygga med varandra, säger Janny Terfelt och förklarar vidare att hon och hennes kollega kör passet varannan gång.
Vad tror du blir den stora skillnaden med att ha könen separata?
— Att prestigen släpps. Männen behöver inte bevisa något. Vi håller på mycket med "sharing", där vi berättar hur vi mår. Det är många män i liknande situationer, som har antingen enkelt eller svårt i livet. Vissa män är även stela i sina kroppar, och kan uppleva att tjejer är mer flexibla. Männen blir mer bekväma med bara män, säger Janny Terfelt.
Någon stor skillnad i yogan jämfört med andra kurser är det inte. Men Janny säger ändå:
— Det är lite kontraster. Jag har den mer dynamiska, utmanande yogan med djupgående meditation. Det har vi tidigare upplevt som positivt.
Hur många har anmält sig till kursen?
— Vanligtvis har vi max tio per grupp, men när det gäller männen har vi satt max åtta. Männen är större och behöver oftast mer utrymme. Exakt hur många det är i den här gruppen vet jag inte. Vi hoppas det ska utöka framöver, säger Janny Terfelt.
Åldrarna i den nya manliga kursen sträcker sig mellan 20 och 59 år. Janny Terfelt poängterar:
— Vi har givetvis män i andra klasser också.
Yoga för män på Spira är på tisdagar mellan klockan 17 och 18.30.
Gå till toppen