Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter rovfågeldöden – nu skärper kommunen kraven vid vindkraftparken

Utökade kontroller och en opartisk ornitolog på plats. Det kräver Helsingborgs kommun efter att flera rovfåglar dödats av vindmöllornas rotorblad.

Elva rovfåglar hittades döda vid vindkraftsverken i Rögle och Västraby.
Flera rovfåglar har hittats döda vid vindkraftverken i Rögle och Västraby under det år som verken har varit på plats. En rapport visade att vindkraftsparken i norra Helsingborg är den farligaste i hela Norden.
Läs också Helsingborg har Nordens farligaste vindkraftverk för rovfåglar
Efter fallet med rovfåglarna har Helsingborgs kommun tagit fram flera skydds- och kontrollåtgärder som bolagen Vardar Vind och Västraby Gård Energi ska följa. Detta beslutades i miljönämnden på onsdagen.
Från och med den 6 mars i år kommer utökade kontroller att göras under en period som sträcker sig fram till 2019.
– Under plöjning och skördning ska det finnas en opartisk ornitolog på plats för att bedöma riskerna, säger Lena Åkesson, chef för Miljöförvaltningen i Helsingborg.
Läs också Rovfåglar krossas i vindkraftverken i Rögle och Västraby
Läs också Ny fågeldöd befaras om vindkraftspark vid Hyllinge byggs
Kontroller på platsen kommer nu att göras en gång i veckan. Miljönämnden beslutade även om en utredning för att öka kunskapen kring frågan. Den kommer att presenteras den fjärde september i år.
Utredningen ska också titta på hur man ska kunna kameraövervaka eller på annat sätt kontrollera att fåglar inte kommer i närheten.
– Vi ser mycket allvarligt på dödligheten som varit och därför är det viktigt att vi tar till de åtgärder som vi gör nu. I utredningen som kommer ska de ekonomiska konsekvenserna av arbetet även presenteras, säger Lena Åkesson.
Gå till toppen