Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Ståndsmässig renovering av Konsul Perssons villa när Arenabolaget flyttar in

Utvändigt är det mesta sig likt. Men inne i det som en gång var Helsingborgs största privatvilla arbetar målare, snickare och golvläggare med att återställa den pampiga miljön. Snart är det dags för inflyttning.

Huvudentréns stuckaturer har fått en ansiktslyftning av Michael Andersén och hans anställda.Bild: Tom Wall
– Helheten är nog det mest unika. Att nästan allt finns kvar under plastfärg och plastmattor. Man känner sig som en arkeolog, säger Michael Andersén.
Hans företag Byggnadshantverk har fått uppdraget att ta hand om alla snickerierna i Konsul Perssons villa, som just nu är i slutet av sin stora renovering. Från restaureringen av de magnifika takstuckaturerna till genomgång av samtliga 100 fönster.
– Vi försöker hålla stilen som den såg ut när Konsul Persson bodde här. Snickerierna är helt fantastiska rätt igenom och när vi måste laga eller nytillverka något så gör vi vårt bästa för att komma i närheten av vad de har gjort, berättar Michael Andersén.
Överallt i Konsul Perssons villa finns gedigna träarbeten och stuckaturer.Bild: Tom Wall
Eftersom villan från 1848 är byggnadsminne både ut- och invändigt sker allt i samråd med en byggnadsantikvarie från regionmuseet.
- Skyddsföreskrifterna är tydliga och talar om vad som gäller med till exempel ytskikt och fast inredning, förklarar antikvarien Maria Sträng.
Villan vid Bergaliden, som också går under namnet Essenska villan, var en gång den största privatbostaden i Helsingborg och byggdes av greve Gustav von Essen. Den blev sedan hem åt konsul Nils Persson och hans familj fram till 1950 talet. Men redan 1923 donerades villan till Helsingborgs stad.
Genom åren har den varit sjuksköterskeskola, musikskola, kontor och nu senast kårhus för Campusstudenterna.
Konsul Nils Perssons villa efter restaurering och tillbyggnad år 1884. Bilden tillhör Helsingborgs stads museisamlingar.
Ganska slitet hade det hunnit bli när renoveringen satte igång i höstas. Men nu stundar en ny vår och Michael Andersén visar vägen uppför den gedigna trappan i gjutjärn, genom de stora nytapetserade rummen vars golv ännu är täckta av skyddspapp.
– Här har takstuckaturerna återställts och lagats och vi håller på att göra vid dörrkläppen i brons, i form av ett lejon, berättar han och visar huvudentré och hall.
I ett annat rum lyfter han på lager av gamla golv för att visa det understa. Ett mönstrat linoleumgolv från 1900-talets början. Det kommer att ligga kvar, men är förmodligen så dåligt att det måste täckas över av nytt trä- eller linoleumgolv.
Ingmar Larsson målar bröstpanelen i matsalen med gammal teknik.Ingmar Larsson.Bild: Tom Wall
Blivande vd-rummet i det nordöstra hörnet har en fin kakelugn och tak med målningar.Bild: Tom Wall
I den gamla matsalen håller målaren Ingmar Larsson på med bröstpanelen som ska byta färg från lila till ådringsmålat mahognyrött. I samma rum kan man se en gnutta av det ursprungliga dekorerade taket.
– Det var för skadat, men vi behöll ett titthål i historien.
I många av rummen finns tjusiga kakelugnar, och de har sin förklaring.
– De är inte ursprungliga, men sonen Ivar P:son Henning samlade på sig kakelugnar som renoverades och flyttades hit.
Han var också tysk konsul. Därför var det tyska konsulatet under 1940-talet inrett i byggnaden, och flaggan med hakkors kunde ses vaja på husets tak.
I ett av de stora sällskapsrummen kan det bli konserter framöver.Bild: Tom Wall
Ett av de riktigt gamla linoleumgolven som döljs under lager av nyare golv.Bild: Tom Wall
Ett av donatorns villkor är att huset ska inrymma kulturell verksamhet, och i månadsskiftet mars-april kommer en del av personalen på Arenabolaget att flytta in.
– Vi sitter utspridda och ser verkligen fram emot att få samla våra resurser på ett och samma ställe, säger Max Granström, vd för Helsingborg Arena & Scen AB.
Drygt 30 personer får villan som sin nya arbetsplats. Dels är det staben med marknad och kommunikation, ekonomi och HR, men också reklambyrån Ego och stadens nybildade idé -och innovationsverkstad CurioCity.
– Jag ser också fram emot de små publika evenemang som vi kommer att ha regelbundet, som innebär att allmänheten får tillträde till den här kulturhistoriska byggnaden. Det kan till exempel vara mindre konserter eller ett frukostseminarium i samarbete med förenings- och näringsliv, berättar Max Granström.
Ett "historiskt titthål" i taket har bevarats.Bild: Tom Wall
Några få fönster från senare delen av 1900-talet har bytts ut, men de flesta bågarna är äldre och av god kvalitet berättar Michael Andersén.Bild: Tom Wall
Konsul Persson finns med än i dag och möter besökare i hallen.Bild: Tom Wall
Gå till toppen