Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Tusenåriga mönster på nydrejad keramik

Bente Brosböl Hansen ställer ut hos Helsingborgs konstförening.

Mönstren i Bente Brosböl Hansens verk rymmer flera dimensioner. Genom att inte låta linjerna mellan fälten möta varandra rakt skapas exempelvis en roterande rörelse i mönstret.Bild: Rickard Dighammar
Bente Brosböl Hansen har arbetat med keramik i hela sitt liv. Först i Danmark och sedan slutet av 1980-talet i Sverige. Hon är en välkänt namn i bland annat konstrundekretsar och hennes verkstad i Klåveröd på Söderåren lockar varje år många konsthungrande nordvästskåningar i påsktid.
Med bara några veckor kvar till årets konstrunda ställer hon nu ut i Helsingborg i konstföreningens regi.
Läs också Bente Brosböl Hansen får första keramikstipendiet
Totalt visas ett 40-tal verk i olika storlekar, allt från stora vaser till små askar eller kärl. Det som kopplar dem samman och som är hennes signum är mönstren.
– Man blir fascinerad av mönstren, några av dem är över tusen år gamla, säger hon.
Bente Brosböl Hansens produktion går från väldigt små kärl till stora vaser - alltid med mönster av olika slag.Bild: Rickard Dighammar
Men hon skapar också egna. Och att skapa dem, och de äldre, är både pilligt och tidskrävande. Det innefattar målning, glasering och dessutom tejpning för att skilja ytorna från varandra. Bara tejpandet av en vas kan ta en hel dag.
Läs också Dags för en ny runda
När hon i dag ser sina verk konstaterar hon att många av dem hade hon inte kunnat göra tidigare. Det har skett en tydligt utveckling men det är inget hon aktivt strävat mot.
– När du har hittat din nisch så behöver du inte försöka hitta på någonting nytt, det kommer till dig ändå på något sätt, säger hon.
Men det finns även andra faktorer tror hon.
– När jag var yngre så hade jag inte de ambitionerna heller, säger Bente Brosböl Hansen.
Bente Brosböl Hansen.Bild: Rickard Dighammar
Men att hon är bra på det hon gör är tydligt. Verken börjar alltid med drejning och det är hon faktiskt världsbäst på - 19 gånger.
Tävlandet har, enligt henen själv, inte mycket med det konstnärliga att göra men det är ändå roligt. Nu för tiden är det världsmästerskap vartannat år - alltid i Italien. Där finns de bästa drejarna i världen - åtminstone på den manliga sidan. Bland kvinnorna är tyskar och holländare också bra, tillsammans då med den allra bästa - en dansk svenska.
Läs också Slitvarg i verkstaden
För Helsingborgs konsförening blir utställningen med Bente Brosböl Hansen någonting nytt.
– Vi har mest haft tavlor hängande på väggarna här tidigare så det här känns som någonting nytt. Och att få hit Bente är som att vinna första pris, säger Tjerstin Thorsén på Helsingborgs konstförening.
Allt av Bente Brosböl Hansen är inte helt runt. En del är också ovala.Bild: Rickard Dighammar
Utställningen har vernissage på lördag klockan 13-17 på Galleri Konsten på Kopparmölletorget (Kopparmöllegatan 14C). Därefter håller den öppet varje fredag klockan 15-18 och varje lördag och söndag klockan 13-17 under mars månad.
Gå till toppen