Åstorp

De har ”LAN-party” med sina symaskiner

Just nu pågår Åsboquiltarnas symaraton: från lördag förmiddag till söndag eftermiddag gör deltagarna knappt annat än att sy.

Margareta Nilsson och Irene Ekblom är båda hängivna besökare på symaratonet, som nu arrangeras för nionde gången.Bild: Tom Wall
Inne på Kulturhuset Björnen hörs ljudet från många brummande symaskiner samtidigt. I den stora salen sitter det kvinnor utspridda vid borden lite överallt. De nålar, stryker tyglappar och syr, syr, syr.
För nionde gången är det dags för föreningen Åsboquiltarnas symaraton, som arrangeras på Kulturhuset Björnen. Från lördag morgon till söndag eftermiddag gör gänget inget annat än att sy – förutom att kanske lägga sig och sova några timmar på de medhavda luftmadrasserna.
– Men vi brukar i alla fall hålla igång till tre på natten. Och sedan går vi upp tidigt på morgonen och fortsätter, säger Anita Sjöberg, som är en av arrangörerna.
Anita Sjöberg, som är en av arrangörerna , hoppas att maratonet kan locka till sig nya deltagare i föreningen.Bild: Tom Wall
Anki Nilsson skär upp lappar efter att noga funderat igenom kombinationen av olika mönster.Bild: Tom Wall
Det huvudsakliga syftet med symaratonet är att under en helg få ägna sig helhjärtat åt lappteknik.
– Det handlar om att få tiden till att göra det, att det inte är något annat som stör, säger Johanna Nilsson, som är en av få lite yngre deltagare.
Irene Ekblom, som är igång med att sy en löpare, är av samma åsikt:
– Hemma är det ju så mycket annat man ska ta hand om, men här får man tid att sitta vid, och stänga av allt annat. Och så får man inspiration av andra.
Marianne Wennberg är förtjust i lappteknik sedan länge. "Det blir så olika beroende på hur man sätter samman tygerna, det eggar fantasin."Bild: Tom Wall
Möjligheterna att kombinera olika mönster är otaliga.Bild: Tom Wall
Under en stund är det elavbrott. Men sedan är det full fräs på symaskinerna igen.Bild: Tom Wall
– Den där tygbiten blir jättefin. Och där kan du ta en vit istället, säger Marianne Wennberg till Anki Nilsson som lägger de mönstrade lapparna bredvid varandra, för att klura ut hur de bäst ska passa ihop.
Redan för 25 år sedan fastnade Marianne Wennberg för lapptekniken.
– Det blir så olika beroende på hur man sätter samman tygerna, det eggar fantasin.
Men istället för symaraton har hon ett annat ord för deras träff på kulturhuset:
- Vi är moderna, vi "lanar", säger hon och skrattar.
Arrangemanget pågår fram till söndag eftermiddag på Kulturhuset Björnen, och vem som helst är välkommen att delta.
Av de små lapparna blir det alla möjliga mönster och former – exempelvis ett hjärta.Bild: Tom Wall
Gå till toppen