Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljonbidrag till Öresundsteatern

Ett stort bidrag till Öresundsteatern ger möjlighet till integrationsprojekt i teaterform.

Öresundsteatern, som i grunden består av skådespelarna Anders Kungsman och Per Ullberg, har tilldelats tre miljoner i bidrag av Allmänna arvsfonden för ett tvåårigt integrationsprojekt som en hel del unga i Landskrona ska vara med i.
Öresundsteatern, som i grunden består av skådespelarna Per Ullberg och Anders Kungsman, har fått ett stort bidrag av Allmänna arvsfonden. "Jag är jätteglad", säger Anders Kungsman.Bild: Daniel Samuelsson
– Jag är jätteglad, speciellt för ungdomarnas skull, för att de får möjlighet att göra det här, säger Anders Kungsman.
Jättebidraget ska Öresundsteatern använda till två delprojekt som båda kommer att ha premiär i början av 2018.
Det ena teaterprojektet är Den långa resan som har som syfte att bryta ensamkommande ungdomars isolering och skapa kontakt mellan ensamkommande och svenska unga.
Bakgrunden är en ensamkommande killes egen berättelse, vilken Öresundsteatern nappade på.
– Jag tänkte, hur skulle det vara att sätta upp en teater om den? På den vägen är det, säger Anders Kungsman.
Namnet Den långa resan avslöjar förstås en del om vad föreställningen ska handla om.
– Men det finns en dubbelbetydelse. Det handlar inte bara flyktingars resa, utom om allas livsresa. Oavsett var vi kommer ifrån gör vi alla en resa. Vi har alla drömmar om en bättre framtid, säger Anders Kungsman.
Tanken är att både ensamkommande unga och svenska ungdomar ska vara med i föreställningen, samt professionella skådespelare.
Premiär blir det i februari 2018.
Det andra projektet är ett samarbete med Kulturskolan.
– Det är ett mycket större projekt. Kulturskoleelever i olika åldrar ska vara med, men också andra som har lust att vara med, säger Anders Kungsman.
Liksom i Den långa resan är målet att både ensamkommande och svenska ungdomar ska vara med. Föreställningen med 50 till 60 amatörskådespelare ska ha premiär i aptil nästa år.
Redan nu har man från HVB-hem, där unga ensamkommande bor, börjat höra av sig och visa intresse, säger Anders Kungsman.
– De tycker det är jätteroligt och vill jättegärna vara med. Det finns ett stort intresse och jag tror det också finns ett stort behov. Cityidrott gör ett fantastiskt jobb men det är kanske inte är alla som är intresserade av sport.
Gå till toppen