Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skeptiska kommuner övertalades att fortsätta med skolskjuts från Bergkvarabuss

Hässleholm, Staffanstorp och Eslöv har tvekat. Men nu har de övertalats av Bergkvarabuss. Sedan bolaget avvisat alla uppgifter om slarviga reparationer överlåter kommunerna nu skolskjutsarna till Bergkvarabuss.

Bergkvarabuss kör skolskjutsar i ett stort antal skånska kommuner. Den tveksamhet som funnits har dock försvagats sedan bolaget gett försäkringar om att skolbussarna är trafiksäkra.Bild: Ove Jonsson
Under de senaste veckorna har flera stora beställare av busstjänster blivit tveksamma till att anlita Bergkvarabuss. Lunds universitet, Malmö högskola och Campus Helsingborg har medvetet dröjt med att skriva kontrakt med bolaget.
Liknande tvekan finns i flera kommuner där Bergkvarabuss kör eller ska köra skolbussar. Den har inte minskat efter den tragiska bussolyckan i Härjedalen där tre skolelever omkom.
Men Bergkvarabuss har övertygat flera tveksamma kommuner om att bolagets tjänster på skolskjutsområdet är både säkra och förstklassiga.
Hässleholms kommun var först ut att misstro Bergkvarabuss. Kommunen förhalade medvetet kontraktsskrivningen för de skolskjutstjänster som ska börja gälla från den 1 augusti.
– Det ser inte bra ut. Förhållandena som avslöjats på Bergkvarabuss kräver en förklaring, sade Rikard Muth, upphandlingschef i Hässleholms kommun, sedan Sydsvenskan och HD avslöjat att Bergkvarabuss hade inhyrd rumänsk verkstadspersonal inlogerad på verkstadsområdet i Toftanäs utanför Malmö.
Arbetsvillkoren stred mot de sociala villkor som alla Hässleholms entreprenörer måste uppfylla. Men nu går kommunen likväl med på att anlita Bergkvarabuss.
– Vi fick en redogörelse av bolaget. Den var vi nöjda med, säger Rikard Muth.
Han var särskild nöjd med att Bergkvarabuss gett fast jobb till de rumäner som tidigare jobbade som lågavlönade mekaniker via ett bemanningsbolag.
Enligt Rikard Muth spelar det ingen roll för skolskjutsverksamheten i Hässleholm att Bergkvarabuss även varit inblandat i en dödsolycka där tre skolelever omkommit.
– Det är en jättesvår fråga. Det vill jag egentligen inte kommentera, säger han.
Också i Staffanstorp har avslöjandena om Bergkvarabuss skapat frågor. De ledde till att Anne Björcke, utbildningsstrategi i Staffanstorp, tog kontakt med bolaget.
– Vi tog del av det pressmeddelande som Bergkvarabuss lämnat till media. Vi fick dessutom ett mejl som beskriver hur företaget jobbar. Därmed är ärendet utagerat för vår del, säger Anne Björcke.
Också i Eslöv har Bergkvarabuss diskuterats. Bolaget vann nyligen en stor skolbussupphandling som gäller från skolstarten i höst. Sedan förvaltningsekonomen Lisbeth Erlandsson läst Sydsvenskans och HD:s granskning av Bergkvarabuss tog hon kontakt med bolaget, som försäkrade att de skolbussar som ska användas i Eslöv är säkra. Bolaget ska på varje buss sätta upp ett anslag om när de besiktigats.
David Westlund (S) är ordförande i barn- och familjenämnden i Eslöv. Han har till Skånska Dagbladet sagt att granskningarna av Bergkvarabuss gynnar alla som åker med bolagets bussar.
– Bussarna kommer vara i bättre skick efter det här, sade Westlund i ett uttalande tre veckor före dödsolyckan i Härjedalen.
Nu säger han att kommunen "följer utvecklingen och de utredningar som pågår" för att försäkra sig om att skolbussarna kommer att hålla högsta kvalitet.
Skånetrafiken är just på väg att avsluta en stor revision av Bergkvarabuss. I samarbete med Region Skåne granskas bolagets fordonsunderhåll och arbetsvillkor. Granskningen blir klar i slutet av nästa vecka.
Häromdagen sade Stefan Svalö (S), ordförande för regiontrafiknämnden, att det i nuläget inte finns anledning för Skånetrafiken att bryta något samarbete med Bergkvarabuss:
– Vi håller på principen att man är oskyldig tills motsatsen bevisats, sade han.
Fakta

Bergkvarabuss kör skolskjuts i 17 skånska kommuner

Enligt Bergkvarabuss egen hemsida har bolaget skoltrafik i 17 skånska kommuner.

De kommuner som listas är Bjuv, Helsingborg, Hörby, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Östra Göinge.

Källa: Bergkvarabuss.se

Gå till toppen