Perstorp

Började aldrig arbeta – fick ändå 97 400 kronor i lön

Den nyanställde ångrade sig, men fick ändå lön i tre månader. Nu kräver Perstorps kommun tillbaka pengarna.

En socialsekreterare som i fjol anställdes av Perstorps kommun ångrade sig och tillträdde aldrig sin tjänst. Men på grund av en miss betalades ändå lön ut under tre månader - totalt 97 400 kronor.
– Chefen missade att meddela att socialsekreteraren ångrat sig. Hon trodde inte att lön betalades ut när anställningsavtalet inte var underskrivet. Men det räcker att det skrivs ut, säger Myrthel Sjöström, som är personalchef i Perstorps kommun.
Rent tekniskt har man ett system där man gör anställningar och ett system som betalar ut lön. Nu skickades en signal från det ena systemet till det andra, vilket ledde till att pengar började betalas ut.
– Tjejen håller på att betala tillbaka det vi betalat ut, säger Myrthel Sjöström.
Men det var inte den avhoppande socialsekreteraren som själv slog larm när det plötsligt började dyka upp stora inbetalningar på hennes konto. Istället var det vid interna kontroller på kommunen som de felaktiga utbetalningarna upptäcktes.
Är det inte märkligt att hon inte själv slog larm?
– Jag tycker det. Antagligen har hon gjort av med pengarna, säger Myrthel Sjöström.
När kommunen krävde pengarna tillbaka fanns inga pengar att få. Ärendet gick därför till kronofogden. Nu har man dock gjort upp en avbetalningsplan.
– Planen är att hon ska betala ett visst antal tusenlappar per månad, säger Myrthel Sjöström.
Personalchefen har aldrig varit med om något liknande.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Men bara det går att rätta till, säger hon.
Gå till toppen