Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drottninghög efter första renoveringen - deras lägenhet blev som ny

Ibrahim och Fatima Hasanovic gjorde som de flesta andra i första renoveringsprojektet på Drottninghög. De behöll sin lägenhet, trots hyreshöjningen efteråt.

Ibrahim och Fatima Hassanovics är stolta över sin renoverade lägenhet. "Många frågar hur det ser ut, om vi är nöjda och om det har kostat mycket pengar."Bild: Tom Wall
– 10 000 kronor i månaden, för en fyra så här nära centrum. Det är inte så mycket, tycker Fatima Hasanovic.
Köket är vitt och fräscht, badrummen helt nyrenoverade med kakel och klinker och golven är utbytta. Efter fjolårets renovering av Ibrahim och Fatima Hasanovics lägenhet så visar de stolt upp den.
– Det har varit tufft under tiden och renoveringen tog mycket längre tid än vid trodde, från februari till oktober. Men nu är det en stor förbättring, summerar Fatima Hasanovic.
Hon jämför med förut:
– Det var en katastrof. Rena mardrömmen. Jättegammalt, slitet och smutsigt. Fuktfläktar på väggen och jättekallt på vintern.
Köket är helt nytt – det betalar de 500 kronor extra i månaden för.Bild: Tom Wall
När HD hälsade på hemma hos dem första gången, i oktober 2013, hade beskedet just kommit. Deras hus på Grönkullagatan var ett av de första som skulle beröras av Helsingborgshems stora upprustning på Drottninghög.
Läs också De flyttade till Drottninghög för att få lägre hyra
Hemma hos familjen Hasanovic, som även består av barnen Ezina, 17, och Arman, 22, rådde det blandade känslor.
De sade definitiv ja till renovering – både hus och lägenhet var ju slitna. Men skulle de ha råd att bo kvar efter hyreshöjningen? Frågorna var många.
"Förut var det 17 grader i köket på vintern och vi fick ha extraelement," berättar Fatima och Ibrahim Hasanovic.Bild: Tom Wall
Vid vårt nästa besök, i mars förra året, höll de på att packa ihop sina saker i flyttlådor, för att byggarna skulle komma till i lägenheten.
Läs också Flytt och byggröra har blivit vardag på Drottninghög
Under sex veckor fick familjen, med sin katt, en gästlägenhet i området. Det låg förväntan i luften – nu var det äntligen dags för den hett efterlängtade renoveringen.
– I gästboendet saknade man inget, de hade ordnat allt från möbler till sängkläder. Det var efteråt som den tuffa tiden började. Som tur var åkte vi bort under en månad på semestern.
Byggröran var nämligen långt ifrån över när de flyttade hem igen, ställningen var kvar runt huset och den nya balkongen vid matplatsen gick inte att använda på hela sommaren. Först i oktober kunde de få in sina nya möbler i lägenheten.
– Vi hade slängt den gamla soffan och sängarna, och köpt nytt. Men byggställningen stod i vägen, så de nya möblerna gick inte in. Vi hade stolar i hela huset och sov på skumgummimadrasser, berättar Fatima Hasanovic.
Nu har de fått två balkonger, en i vardagsrummet och en vid matplatsen.Bild: Tom Wall
För Helsingborgshem är målet att undvika en chockhöjning av hyrorna efter renoveringen, för att hyresgästerna ska ha råd att bo kvar. Därför ingick till exempel stambyte och renovering av badrummen, men den som ville ha nytt kök fick lägga till det och betala extra. Samma sak om man ville byta golv eller måla om.
– Vi valde att byta ut köket och betalar nästan 500 kronor extra i månaden för det. Det är det värt, tycker Fatima Hasanovic.
Lite smart planering gjorde att de kunde byta golven samtidigt, utan att betala extra.
– Vi kunde beställt golven tidigare, när det gått så många år att det var dags att byta ut dem. Men vi planerade långsiktigt och väntade så att allt kunde göras vid samtidigt, förklarar Ibrahim Hasanovic.
Nu är det helkaklat och fräscht badrummet, en total skillnad mot förut konstaterar Ibrahim Hasanovic.Bild: Tom Wall
Resultatet är en i stort sett helrenoverad lägenhet. Och familjen Hasanovic är nöjda med det mesta.
– Men lite konstigt är det att de inte byter de gamla dåliga garderoberna i hallen, men man satsar på att bygga en helt ny balkong, tycker Ibrahim Hasanovic.
Innan renoveringen betalade de 6 300 i månaden, med garage, för sin fyra. Nu är hyran 7 500. Hyresgästerna slipper ta hela den stora höjningen på en gång eftersom den fasas in under fem år.
– För oss blir det 500 kronor mer per år, plus 500 för köket. Om fem år är vår hyra 10 000 kronor. Det är billigare än på många andra ställen, menar Fatima Hasanovic.
Golven kunde också bytas ut, utan någon extrakostnad. Tack vare smart planering. Det är Ibrahim Hasanovic glad för.Bild: Tom Wall
I dag har de inga planer på att flytta därifrån – utom möjligen den dag som barnen flyttar ut.
– Då kanske vi kan tänka oss en mindre lägenhet i något av de nybyggda husen i området, säger Ibrahim Hasanovic.
De tycker att Drottninghög genomgår ett välbehövligt lyft med renoveringar och nybyggen.
– Vi trivs i vår lägenhet och det har blivit bättre att bo här. Men vissa saker måste de lösa. Vi blev väldigt besvikna när det var inbrott i vårt garage och de stal en massa saker. Och vi är inte de enda som har drabbats, det bara fortsätter, säger Fatima Hasanovic.
Grönkullagatan 13, till vänster, är ett av de tre renoverade husen. Behoven är stora i området som byggdes 1966-69.Bild: Tom Wall
Så många flyttade tillbaka efter renoveringen
I Helsingborgshems första ombyggnadsprojekt på Drottninghög förra året renoverades tre hus på Grönkullagatan 9,11 och 13.
I renoveringen ingick bland annat nya badrum, nytt elsystem, byte av ventilation, dränering, nya fönster och byte av tak och fasader.
Efter renoveringen av de 54 lägenheter har 40 hyresgäster flyttat tillbaka.
– Man kan säga att alla bor kvar och det var vårt huvudmål, säger Gunnar Blomé, projektchef på Helsingborgshem.
I de flesta av de övriga 14 lägenheterna fanns nämligen inga permanenta hyresgäster. De hyrdes ut på tillfälliga kontrakt. Nu har husen fyllts på med andra hyresgäster, bland annat några av dem som tvingades flytta när grannhuset Grönkullagatan 15 revs.
Gunnar Blomé ser flera skäl till att så många valt att bo kvar trots en hyreshöjning på 23-38 procent, det vill säga mellan 1500 och 2500 kronor i månaden.
– Dels är det infasningen av den nya hyran under fem år. Sen har vi ansträngt oss för att hitta rätt nivå på ombyggnaden där man till exempel har kunnat välja om man vill byta kök eller inte och samma sak med ytskikten. På så vis har man kunnat påverka sin nya hyra.
Nu är de inne på nästa renoveringsetapp av Grönkullagatan 5, 17 och 19 och han räknar med att saker kommer att gå ännu bättre eftersom de lärt sig av det som blev mindre bra. Främst handlar det om utemiljön, där Helsingborgshem fått kritik för att det blev för rörigt kring bygget.
– Vi ser redan att det går smidigare i den här etappen, mycket tack vare våra erfarenheter från pilotprojektet.
Gå till toppen