Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabba frågor till framtidsledarna

Expertförslag som kan användas direkt. Det är Peter Danielssons vision när fyra expertgrupper startas inom områdena integration, företagsamhet, digitalisering och klimat. Vi tar pulsen på ledarna med några snabba frågor.

Jenny Rydhström, startade Gents.se och Gents två butiker i Helsingborg. Hon har en bakgrund som skattejurist och framgångsrik boxare med två SM-titlar. Har också universitetsexamen i arabiska.Bild: Foto: Studio E
Fyra grupper ledda av näringslivsfolk ska peka ut riktningen för framtidens Helsingborg. På måndagen presenterades gruppledarna. Vilka de andra deltagarna blir är ännu inte klart.
Läs också Expertgrupper pekar ut Helsingborgs framtid
Jenny Rydhström är gruppledare för företagsamhet.
Varför ställde du upp?
– Företagsamhet är en av de absolut viktigaste frågorna i samhället idag. Det är företagen som genererar pengar, driver ekonomin, sätter folk i arbete och genererar skatteintäkter. Företagsamhet är nyckeln som driver samhället.
Vad förväntar du dig av uppdraget?
– Att vi som är företagare enklare ska kunna identifiera problem och komma på åtgärder än vad politikerna kan. Politiker i all ära, ibland behövs det hands on och erfarenhet. Vi har fått ett år på oss och jag tror inte vi har fått så mycket ramar.
Vad blir svårast i utmaningen?
– Man tänker inte så som företagare. Man tänker bara möjligheter. Annars hade man inte blivit företagare.
Betyder det att ni blundar för problemen?
– Vi behöver inte blunda. Vi ser dem inte. Sedan har vi lika mycket svårigheter som alla andra, även om vi inte ser dem. Man får hantera dem när de kommer.
Vad kommer du att kräva av gruppen?
– Engagemang och intresse.
Kim Olsson, VD på Nordvästra Skåne Renhållnings AB som ifjol utsågs till Sveriges bästa avfallsverkamhet. Sveriges första miljöekonom med examen från Lunds universitet som haft ledande befattningar inom återvinning och kollektivtrafik.Bild: Jenny Leyman
Kim Olsson är gruppledare för klimatgruppen.
Varför ställde du upp?
– Jag gillar utmaningar och att vara med och göra skillnad. Det här är ett sätt att bidra till framtida generationers bättre levnadsvillkor. Miljöfrågan är global. Vi på NSR har fått priser för att vi är bäst i Sverige. Om vi är den mest miljösmarta staden kommer det att växa fram en massa klipska idéer och lösningar som inte bara kan appliceras i Helsingborg.
Vad förväntar du dig av uppdraget?
–Att tillsammans med många spännande människor vara med och ta fram konkreta förslag. Vi ska inte fastna i bakgrundsstudier utan handfast redovisa vad vikan göra i Helsingborg.
Vad blir den svåraste utmaningen?
–Miljöfrågan är extremt komplex. Den är väldigt svårt att avgränsa, eftersom allt man gör påverkar miljön. Det svåra blir att begränsa sig så att det går att få fram konkreta resultat. Vi kanske kan avgränsa oss på andra sätt än man gjort hittills, men hur vet inte jag idag. Det är en frågeställning som vi i gruppen måste angripa först.
Vad kommer du att kräva av gruppen?
–Att vi löser vår uppgift.
Judith Wolst, startade och var VD för den digitala byrån For Sure. Civilekonom och har även arbetat som sociala medier-strateg på Hallvarsson & Halvarsson. Anlitas ofta som expert i TV och tidningar. 2009 blev hon utsedd till Supertalang av Veckans affärer.Bild: Pressbild
Judith Wolst är gruppledare för digitalisering.
Varför ställde du upp?
– Jag tror inte att så många kommunen jobbar så aktivt med digitalisering som ni gör. Helsingborg visar mod och klokskap när stan satsar på på internet för alla och öppen information. Jag blev tillfrågad och tycker projektet låter jättespännande. Sedan 2005 har jag arbetat med internet – de senaste åren som vd på en kommunikationsbyrå och som föreläsare inom digitalisering.
Vad förväntar du dig av uppdraget?
– Samtal med människor som har en massa spännande tankar och idéer. Att projektet ska ge konkreta förslag gillar jag. Det får inte hamna på någon fluffig nivå, utan bli direkt användbart för kommunen. När man känner folk på nätet vet man inte var de bor, men flera spännande personer i branschen kommer från Helsingborg. Nu ska jag lära mig mer om staden.
Vad blir den svåraste utmaningen?
– Det återstår att se. Jag hoppas att det inte blir för enkelt. Ofta får man bättre resultat när det skaver lite grann. Jag hoppas att vi ska hitta helt nya lösningar.
Vad kommer du att kräva av gruppen?
– Engagemang.
HD har ännu inte lyckats nå Lottie Swedenstedt, som ska leda gruppen för integration.
Gå till toppen