Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer orena massor kan vara på väg till Landskrona

Omkring 8 800 kubikmeter förorenade massor från bullervallar i Åstorp kan vara på väg till Landskrona.

Salt i säckar tackar Landskrona-Svalövs renhållningsbolag nej till. Bilden är tagen i Åstorp för omkring tio år sedan. Men salt finns i de massor som kan lagras i Landskrona.
Tidigare har omkring 28 000 ton av samma massor lagts på hög i Landskrona. De kommer från Åstorp, där de använts till bullervallar. De byggdes av rötslam och säckar med ett salt. Föroreningar spreds med vatten och Åstorp vill bli av med problemet.
Läs också Domen om deponi överklagas
Landskrona–Svalövs renhållnings AB (LSR) har fått en förfrågan om att ta emot massorna och därför kollat med länsstyrelsen att det är okej.
– Här i Landskrona behövs inget tillstånd, säger Eva Silfverberg, som håller koll på LSR:s miljöfrågor.
Än finns inget avtal om att ta emot materialet. Innan det är klart måste LSR lägga upp en plan för hur det ska hanteras.
– Med tanke på mängden kanske vissa maskiner måste skaffas fram, säger Eva Silfverberg.
Läs också Olaglig handel med giftig jord ska stoppas
Om de nya massorna tas emot, så läggs de i samma kulle som de tidigare och täcks över med tätt material. Så håller man gas på plats och undviker att vatten rinner in. Man vill undvika att regnvatten löser upp föroreningarna och sprider dem.
– Någon lukt lär man inte märka, säger Eva Silfverberg.
I materialet finns ett salt, natriumsulfat, i starkt varierande halt. Det finns till och med säckar med rent salt, men sådana tas inte emot i Landskrona.
Ämnet används vid tillverkning av glas och papper och är inte akut giftigt.
Enligt Livsmedelsverket ingår det i havssalt och får användas till livsmedel, men då heter det E514. Ämnet är enligt Wikipedia vanligt i mineralvatten.
Förr i tiden användes det till laxermedel.
Gå till toppen