Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Policy ska få stopp på olovlig skyltning

Fasadskyltar, gatupratare, banderoller och reklamskyltar är vanliga inslag i och utanför stan. Men de flesta kräver tillstånd. Nu har Höganäs tagit fram riktlinjer för hur man får skylta vid verksamheter och längs vägar. Detta är vad som gäller.

Den som vill skylta vid en väg måste ha koll på vem som ansvarar.Bild: Tobias Andersson
När krävs tillstånd för att sätta upp skyltar och reklam? I de allra flesta fallen. Oavsett om budskapet sitter på en husvägg, intill en väg eller på ett släp.
Det händer att företagare ställer ut skyltar utan att veta att tillstånd behövs. Nu får Höganäs kommun en policy som samlar regler kring var och hur man får skylta, som bland annat ska underlätta för butiks- och fastighetsägare.
– Det krävs för det mesta någon form av lov, säger byggnadsnämndens ordförande Gustaf Wingårdh (M).
– Det har varit lite cirkus med skyltar som sätts utmed vägarna. Tanken är att vi sätter ner foten kring vad som gäller, så att alla behandlas lika.
Policyn ska också vara vägledande för kommunens tjänstemän som gör bedömningar om tillstånd.
För att skylta vid vägar måste man exempelvis ha tillstånd från den som ansvarar för vägen.
Det har bland annat funnits frågetecken kring vad som gäller längs väg 112.
– Där är det inte Höganäs kommun som äger frågan, det är Trafikverket. Det är den förståelsen man måste få fram, att det inte alltid är kommunen som beslutar.
Höganäs har haft problem med olovlig skyltning. 2012 genomfördes en raid då alla skyltar utan tillstånd plockades in.Bild: Linda Stolpe Margenberg
Skyltar som inte har tillstånd eller bryter mot reglerna kan plockas bort.
Ofta krävs bygglov för att sätta upp en skylt. Det gäller exempelvis för affischtavlor, banderoller, fasadskyltar och flaggskyltar.
Även tillfälliga skyltar kräver bygglov, och ibland kan det krävas lov för att ändra budskap eller utformning på en befintlig skylt.
I riktlinjerna finns också krav på utformning av skyltar. Som att de ska vara enkla att läsa och samspela med omgivningen när det gäller färg och form.
Reklamskyltar ska dessutom undvikas.
– Ren reklam ska undvikas, men informationsskyltar är en annan sak, säger Gustaf Wingårdh.
FAKTA

Detta gäller – några regler ur policyn

Fastighetsägaren ansvarar för skylt på fasad eller tomtmark, och måste alltid ge sitt medgivande.
För att sätta upp gatupratare på trottoaren krävs polistillstånd som ska förnyas varje år. Gående måste ha 1,5 meter över.
En affischtavla kräver bygglov, däremot inte innehållet på den. Lösa affischer, exempelvis på väggar eller elskåp, kräver polistillstånd.
Fönsterskyltar på insidan av ett fönster kräver oftast inte bygglov.
För skyltning vid en väg krävs lov från kommunen eller Trafikverket, beroende på vem som är väghållare. Inom 50 meter från ett vägområde, eller på länge avstånd från en väg, söks tillstånd hos länsstyrelsen.
Gå till toppen