Sport

SM-pusslet börjar bli komplett

Fem storbildsskärmar och 300 funktionärer. Det är några av de saker som är kvar att ordna innan den svenska friidrottseliten kan inta Heden.

Ska Khaddi Sagnia komma till Helsingborg för att försvara sina SM-guld från i fjol?
Senast IFK Helsingborg anordnade friidrotts-SM var 2005. Då var Stig Collin från IFK Helsingborg tävlingsansvarig. Även om hans förening tolv år senare får hjälp från Helsingborgs stad och eventbolaget Event in Skåne, är det återigen Stig Collin som håller i trådarna.
– Vi är i full gång med planeringen och de flesta tekniska bitar börjar falla på plats, säger SM-generalen.
Den största skillnaden nu jämfört med 2005 är kraven på tekniken. Andra krav än de som finns vid de tävlingar som vanligtvis anordnas på Heden måste uppfyllas på SM den 25-27 augusti.
– Vi ska hyra in en storbildskärm på 40-50 kvadratmeter som syns från läktaren där vi rullar bilder av vad som händer. Sen ska vi ha fyra mindre som är placerade ute vid grenarna.
Utöver att samordna all teknik ligger den största utmaningen i att hitta funktionärer som kan hjälpa till under de tre tävlingsdagarna. Stig Collin uppskattar att minst 300 personer kommer att behövas för att få allt från publikservice till kaffeservering att fungera.
– Ungefär hälften av funktionärerna finns inom vår förening. Sedan kommer vi också att ta hjälp från gamla IFK-are, Olympiaförbundet/IGO, Göta, Ängelholm samt Kronan i Landskrona.
Grenledarna och domarna i de olika grenarna är redan utsedda och resten av funktionärsstaben ska utvecklas därifrån. Vad gäller arenan som slutbesiktades i juli är det mesta klart.
– Det finns en del material som ska monteras, bland annat en ny kastbur. Sedan ska Helsingborgs stad köpa in nya häckar, kastredskap, startblock och annan lös utrustning som måste till.
Hur ser budgeten för evenemanget ut?
– Vi räknar med ett ekonomiskt överskott som vi kan använda till att utveckla ungdomsverksamheten. Det är en anledning till att vi anordnar det här utöver det rent idrottsliga. Och så får vi en upprustning av arenan, säger Stig Collin.
Han hoppas på en publiksiffra på 2 500-3 000 personer om dagen. Något stora idrottsnamn skulle kunna bidra till.
– Vi skulle gärna vilja få hit diskuskastaren Daniel Ståhl. Sedan hoppas vi på stavhoppstjejerna med Angelica Bengtsson i spetsen.
Andra namn som nämns är Kim Amb, Michel Tornéus och Khaddi Sagnia. Men innan någon kan ställa sig på startlinjen måste alla pusselbitar vara på plats.
Gå till toppen