Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnodagen firas med pussyhats i Ängelholm

Staty fick nya huvudbonader.

Till internationella kvinnodagens ära har Åke Jönssons staty fått pussyhats.Bild: Niklas Gustavsson
Den 8 mars är kvinnans högtidsdag. Sedan i början av förra seklet har dagen uppmärksammats. Men det var först 1978 som den kom med på FN:s lista över högtidsdagar värda att fira.
I Ängelholm uppmärksammas också internationella kvinnodagen.
Åke Jönssons staty "Det raka och det böjda" bredvid Stadsbiblioteket har fått en graffittistickning signerad Hedvig Wendelbo-Hansson. Hon kallar det själv för handarbetsaktivism.
Hedvig Wendelbo-Hansson har stickat pussyhats till staty i Ängelholm.Bild: Evelina Gunnarsson
Tre neonröda mössor - så kallad pussyhats - sitter numera på kvinnas och barnens huvuden.
– Jag tycker att den statyn är så fin. Jag ser det som en mor som hukar sig ner mot sina döttrar och fostrar dem. Så jag tyckte den var passande att sätta pussyhats på, säger Hedvig Wendelbo-Hansson.
De tre luvorna är hyfsat nystickade. Hon gjorde dem i förra veckan.
Pussyhats är en proteströrelse mot president Donald Trumps nedvärderande kvinnosyn och har spridits som en löpeld över världen sedan han tillträdde sitt ämbete.
Hur ska du själv fira internationella kvinnodagen?
– Jag ska klä mig i rött eller rosa och naturligtvis ha en pussyhat på mig. Just nu jobbar jag i en förskoleklass så vi ska prata om kvinnodagen och mänskliga rättigheter, säger hon.
Hedvig Wendelbo-Hansson har stickat sen hon var i 13–14-årsåldern. Nu vid 22 års ålder håller intresset i sig och det finns även andra statyer som fått utsmyckning.
– Jag bor i Vejbystrand och där har vi några hästskulpturer som jag har satt halsdukar på. Nu är det någon annan okänd graffitistickare som fortsatt med det.
Hon har även prytt stolpar och träd i hemorten med sina stickningar.
– Jag har också gjort samma saker i bland annat Tyskland, Göteborg och Lund.
Gå till toppen