Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya svenskar får nya kompisar

Shewa Melake från Eritrea gillar att träffa Åsa Westesson från Ängelholm bland annat för att då får hon prata svenska.

Åsa Westesson, Shewa Melake, Hani Khalil och Torbjörn Eldh har träffat varandra tack vare projektet Kompis Sverige som finns i Ängelholm sedan några månader.Bild: Sven-Erik Svensson
"Kompis Sverige" finns i regionen sedan slutet av förra året. Det är sedan en tid en idell organisation.
Sex skånska kommuner, bland annat Ängelholm och Båstad, har fått pengar från Länsstyrelsen för att kunna driva "Kompis Sverige".
– Det går ut på att vi i organisationen ska matcha nya svenskar mot etablerade svenskar, så att de kan träffas, lära känna varandra och göra trevliga saker. Bli kompisar helt enkelt, säger Linnea Håkansson, som är projektledare för "Kompis Sverige" i Skåne.
Tidningen träffade fyra nya kompisar i Ängelholm.
Det är Shewa Melake från Eritrea och Åsa Westesson samt Hani Khalil från Syrien och Torbjörn Eldh.
– Vi blev kompisar i januari och har hunnit träfffas fem-sex gånger. Bland annat var vi på Nyårssaluten i innefotboll i Helsingborg. Det var roligt att se eftersom jag själv har spelat mycket fotboll tidigare, säger Hani Khalil.
Mest pratar Hani Khalil engelska, men varje gång han träffar Torbjörn Eldh får han träning i svenska.
– Jag försöker förklarar på svenska. Går inte det så blir det på engelska, säger Torbjörn Eldh.
Hani Khalil från Syrien och Torbjörn Eldh blev kompisar i början av året och har hittills träffats några gånger sedan dess.Bild: Sven-Erik Svensson
Shewa Melake och Åsa Westesson har känt varandra lite långre.
– Första gången vi träffades var några veckor före jul. Sedan har vi hunnit vara på stan några gånger tillsammans och varit hemma hos varandra. Shewa bjöd på fantastisk mat, säger Åsa Westesson, som arbetar som arbetsterapeut.
Shewa Melke har jobbat som undersköterska och pratar bra svenska.
– Men jag vill lära mig mer svenska och det är så roligt att träffa Åsa för hon berättar om hur saker fungerar och vi träffar andra andra människor. På det sättet lär jag mig ännu bättre svenska, säger hon.
Åsa Westesson har träffades första gången i slutet av förra året och sedan dess har det blivit har de gjort mycket tillsammans.Bild: Sven-Erik Svensson
Torbjörn Eldh, som arbetar inom IT, påverkades av sin hustru. Hon jobbar med ensamkommande barn i Höganäs.
– En kan inte göra allt, men alla kan göra lite. Jag ville också hjälpa till. Först fanns bara "Kompis Sverige" i Malmö och det tyckte jag var för långt. Men när det kom till ängelholm så anmälde jag mig. Det har varit oerhört positivt. Varje gång vi träffas så lär jag mig mycket nytt om Syrien, säger Torbjörn Eldh.
Projektet "Kompis Sverige" ska på gå under det här året. Därefter ska det utvärderas.
Målet i Ängelholm är att man ska försöka få 60 nya kompispar att träffas.
– För att räknas som ett par i den här verksamheten ska man träffas minst sex timmar i månaden. Var och hur man gör det bestämmer paren själva. Detta ska hålla på i minst ett halvår. Helst längre naturligtvis, säger Linnea Håkansson.
Hon och hennes kompisar i organisationen har varit runt på olika SFI-utbildningar för att prata med de nya svenskarna.
– Där finns många som vill vara med. De ser det som en stor möjlighet att få prata mer svenska. Det gäller bara att kunna matcha dem med någon etablerad svensk som passar, säger Linnea Håkansson.
De flesta etablerade svenskar har man fått kontakt med via sociala medier och andra mediakanaler.
– Det är bara att gå in på vår hemsida så får man reda på allt. Där kan man också anmäla sig om man vill vara med. Man får tala om vem man är, vad man är intresserad av och varför man vill vara med, säger Linnea Håkansson.
Gå till toppen