Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mamman till 14-åringen som våldtogs: ”Genom att inte göra något tar man ju ställning för pojkarna”

Den fjortonåriga flicka i Lund som mobbades och våldtogs av två jämnåriga pojkar har varken fått en ursäkt eller stöd av skolan efter våldtäktsdomen. Det uppger flickans mamma. – Ibland kändes det som om rektor och mentorer tyckte att vi överdrev, säger hon.

Bild: Petter Bjerregaard
Mamman berättar att dottern flera gånger har sagt att hon ångrar anmälan.
– Hon upplever det som att hon straffas gång på gång. Den enda lilla upprättelse hon fått var domen, den var ett litet plåster på såren.
Berättelsen om flickans liv på skolan i Lund börjar redan förra hösten och handlar om grov mobbning med stryk, hot och kränkningar på sociala medier.
Flickan hamnade i dispyt med en av killarna som senare våldtog henne. Han kallade henne enligt domen för ”400”, eftersom han menade att man skulle kunna köpa henne för 400 kronor.
En dag kontaktades mamman av en mentor på skolan som sett pojken slå flickan på skolgården. Mentorn var engagerad, pratade med eleverna om respekt och mobbning och flickans situation blev något bättre. Men när mentorn slutade på skolan tilltog mobbningen igen, berättar mamman.
Familjen försökte gång på gång få hjälp. Men enligt mamman var skolans gensvar ytterst litet.
– Det kändes som om rektor och mentorer tyckte att vi överdrev. Så har det varit under hela året. Vi ville få till ett klassbyte, men de ryckte på axlarna. Vi har hela tiden fått fråga efter all hjälp. Vi var jobbiga föräldrar. Ingen vuxen ”såg” vad som pågick.
Flickan mådde mycket dåligt och mamman kontaktade därför barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Och det var till sist med hjälp av Bup som flickan fick byta klass och hennes situation i skolan blev lite bättre.
Men i slutet av skolåret 2016 förstod mamman att något hade hänt.
– Vi åkte genast till barnakuten. Tänk att behöva genomgå en ”rape-kit-undersökning" som fjortonåring. Att sitta som mamma bredvid och höra vad som hänt var fruktansvärt.
Efter våldtäktsdomen fick mamman veta av rektorn att det enda rektorn kunde göra var att stänga av pojkarna från skolan i fjorton dagar.
– Rektorn menade att fjorton dagar varken skulle göra från eller till. Men det hade varit en markering. Genom att inte göra något har man tagit ställning för förövarna. De skulle omedelbart ha flyttats och vi som familj skulle ha fått stöd, säger hon.
Mamman berättar att flickan och familjen inte har fått någon ursäkt från skolan för att pojkarna fick gå kvar. Inte heller har skolan kommit med någon ursäkt för att man inte tog flickans situation på allvar.
– Är det detta vi ska säga till våra döttrar - att de får skylla sig själva om de blir våldtagna, och att ingen kommer att stå upp för dem?
Föräldrarna fick själva efterlysa skolledningens plan för flickans säkerhet på skolan, när de fick veta att pojkarna skulle gå kvar på skolan.
Men mamman menar att inte bara skolan har brustit, utan även det övriga samhället.
– Skolan har inte gett oss mer hjälp än med att fylla i en ansökan till en resursskola. Vi träffar rektor och mentorer tillsammans med Bup var sjätte vecka. Vi uppfattar det mest som att skolan checkar av mötena, inte att man medverkar för att uppfylla vår dotters behov. Någon extra hjälp har vi inte fått.
– Barn- och ungdomspsykiatrin, inte skolan, upplyste oss om att man kan få hemundervisning. Vi fick själva begära det, eftersom hon inte orkar att gå till skolan. Hon fick hemundervisning ett tag men sedan drogs den in.
– Bup och Barnahusen har varit fantastiska och hjälpt oss när det gäller vår dotters akuta mående. Men ingen har kunnat stötta henne i skolgången, i hur hon som offer ska skyddas i vardagen. Vi har fått driva allt själva. Allt.
Att pojkarna fick gå kvar på skolan efter domen upprör henne.
– Det känns uppriktigt sagt för jävligt. Genom att inte göra något tar man ju ställning för pojkarna. Så tolkade min dotter det också.
Familjen är glad över de massiva reaktioner som nyheten om att pojkarna fick gå kvar på skolan har väckt.
– Det hjälper ju inte oss men vi är glada för debatten. Min dotter är ju inte det första eller det sista offret. Hon börjar känna lite upprättelse, att många står på hennes sida. Samtidigt rör det upp mycket känslor i henne, säger mamman.
Hon hoppas att både rektor och ansvariga på skolförvaltningen självmant lämnar sina tjänster.
– De har sett på utan att agera.
Men mamman är också kritisk mot Skolinspektionen, även om inspektionen riktar kritik mot Lunds kommun för att inte ha gjort något för att flickan ska kunna komma tillbaka till skolan.
– Skolinspektionen gick inte vidare med anmälan om våldtäkten utan skickade den till diskrimineringsombudsmannen.
DO har inlett en utredning som ännu inte är klar. HD och Sydsvenskan söker skolans rektor.
Gå till toppen