Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket får extra bevakning efter nattlig aktion av nazister

Avspärrningstejp och nazistiska budskap vid bibliotekets entré.

Ännu en gång har representanter för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen genomfört en nattlig aktion i Landskrona.
I skydd av mörkret hade en nazistiska organisation satt upp avspärrningstejp framför entrén och lappar på fönstren. Läsarbild.
Tidigare har rörelsen i skydd av mörkret satt upp klistermärken och avspärrningstejp på Sandåkerskolan. Det gjorde att väktare under en tid var tvungna att skydda skolan.
Klistermärken från samma organisation har i omgångar också satts upp vid stadshusets entré och på andra plats i stan, samt i exempelvis i Asmundtorp.
Den här gången finns en uttalad anledning till "avspärrningen" – författaren Nina Björk som besöker biblioteket på onsdagskvällen 8 mars, Internationella kvinnodagen, för att prata om sin bok om Rosa Luxemburg.
Enligt den nazistiska rörelsen skulle Nina Björk hylla "den judiska kommunismen".
– Obehagligt, säger bibliotekschefen Susann Ek om tilltaget.
Bibliotekspersonalen fick börja arbetsdagen med att ta bort uppklistrade lappar och avspärrningstejp.
– Vi har aldrig varit utsatt för något sådant tidigare. Det är bara att polisanmäla för olaglig affischering. Anledningen är ju att vi har bjudit hit debattören och författaren Nina Björk som ska prata om feminism och kärlek utifrån sin bok om Rosa Luxemburg.
Kändes det hotfullt?
– Det var obehagligt. Vi förväntar oss stor och bred publik. Det är ett spännande ämne och Nina Björk är ju en populär författare.
Det var aldrig tal om att ställa in?
– Nej. Men det blir extra ordningsvakter. Det är för att alla ska känna sig trygga. Men man behöver inte vara orolig för att komma dit, säger Susann Ek.
Gå till toppen