Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sundhage vill se bättre offensiv

Målskyttet lossnade i 4–0-segern mot Ryssland. Men Pia Sundhage är fortfarande inte helt nöjd med anfallsspelet. – En lång passning till en snabb Lotta (Schelin) kommer inte att funka, sade hon med sommarens EM-slutspel i tankarna.

Kosovare Asllani hade en lyckad kväll i Portugal och stod för två av Sveriges mål i 4–0-segern mot Ryssland i Algarve Cup. Arkivbild.Bild: Schr der, Tor Erik
Pia Sundhage skrattade gott efter Sveriges fina avslutning i Algarve Cup i Portugal. Hon kallade lägret för bra och lyfte framför allt fram det gedigna försvarsspelet i turneringens fyra matcher.
Sedan slog hon dock fast att det fortfarande är långt kvar till något EM-spel.
– Ja, vi har en bit kvar där, sade hon.
– Vi har några tråkiga missförstånd där vi inte har samma tanke. Vi behöver några träningar, vi behöver några matcher men vi närmar oss, även om vi har en bit kvar
Det som Sundhage anser behöver bli bättre är anfallsspelet. Djupledslöpningar behöver bli fler och flera spelare måste vara involverade när laget ställer om till offensivt spel.
– Vi måste inkludera alla våra mittfältare för att det inte ska bli så förutsägbart. En lång passning till en snabb Lotta (Schelin) kommer inte funka, utan vi måste vara smartare än så och det tycker jag att vi var i dag, sade hon.
Efter bara ett mål på tre matcher lossnade det för Sverige mot Ryssland – och det rejält. Mötet resulterade i tre mål i första halvleken och till slut en klar 4–0-seger.
Kosovare Asllani petade in 1–0 i sjätte minuten, två minuter senare ökade Nilla Fischer, som tidigare under dagen valdes in i spelarnas världslag, på till 2–0 och i 35:e höll Asllani sig framme igen och skickade in Sveriges tredje mål.
Inhopparen Fridolina Rolfö satte sedan 4–0 i 76:e minuten.
– Det var fina mål, vill jag påstå, sade Sundhage.
– Tittar man på de målen som vi gör så är de olika, det är olika spelare som är iblandade och våra båda halvlekar, trots att vi gjorde en massa byten, tycker jag var bra.
Pia Sundhage tyckte det var extra fint var att Sveriges målskytte och spel lossnade mot Ryssland då landslagen ställs mot varandra i sommarens EM-slutspel i Nederländerna.
– Vi var klart bättre än Ryssland i dag men man ska ha klart för sig att det var fjärde matchen här och att vi har gått runt på många spelare. Jag har sett Ryssland tidigare här nere och de har varit bättre, sade hon.
– Det var viktigt att vinna matchen, att få självförtroende men sedan, när det väl smäller i andra matchen i EM, så får man inte ta något för givet. Men vi har ett övertag, och det känns bra.
Segern innebär att Sverige lämnar Portugal med två segrar, en oavgjord, en förlust och en sjunde plats.

Fakta: Sveriges landskamper 2017

Den 8 mars: Sverige–Ryssland 4–0.
Den 6 mars: Sverige–Nederländerna 0–1.
Den 3 mars: Sverige–Kina 0–0.
Den 1 mars: Sverige–Australien 1–0.
Den 24 januari: Sverige–England 0–0.
Den 19 januari: Norge–Sverige 2–1.

Fakta: Sveriges kommande EM-förberedelser

Den 3–12 april: Läger med landskamp mot Kanada den 6 april, Trelleborg.
Den 5–14 juni: Läger med preliminärt två landskamper.
Den 3–9 juli: EM-läger i Göteborg med en landskamp.
EM-slutspelet i Nederländerna avgörs den 16 juli–6 augusti. I gruppspelet väntar Tyskland den 17 juli, Ryssland den 21 juli och Italien den 25 juli.
Gå till toppen