Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborgs idrottsmuseum prisat som landets bästa

Bäst i Sverige - nu belönas Helsingborgs idrottsmuseum med 50 000 kronor. Pengarna gör det möjligt att nå ut till ännu fler invånare.

Christer Fermvik, ordförande för Helsingborgs Idrottsmuseum.Bild: Björn Lilja
Helsingborgs idrottsmuseum är ett etablerat besöksmål. På 800 välfyllda kvadratmeter skildras stadens idrottshistoria med föremål och berättelser.
Nu kan det dessutom titulera sig bäst i klassen. Utmärkelsen som "Årets idrottshistoriska museum i Sverige" mottogs vid en ceremoni på Idrottens hus på torsdagen.
Ordföranden Christer Fermvik smakar på prissumman, 50 000 kronor:
– Väldigt mycket pengar för oss, det är helt avgörande för att kunna utvecklas, säger han.
Ambitionen är att bredda utbudet ytterligare. Föreningen vill också nå ut till ännu fler helsingborgare, i synnerhet grupper som kan ha det svårare att göra spontanbesök på museet. Christer Fermvik nämner satsningen mot äldre som ett lyckat exempel.
– Vi har delat ut våra nostalgiska böcker till varje avdelning på samtliga kommunala och privata vårdboenden, för att förgylla deras tillvaro. Det har lett till att vi har fått besök därifrån, berättar han.
Föreningen besöker också skolor och bjuder in klasser till museet. För utan kunskaper om historien är det inte möjligt att ta steg framåt, betonar Christer Fermvik.
Det har också inletts ett samarbete med Helsingborgs fotoklubb. Medlemmar därifrån tar fotografier på lokal idrott under våren och sommaren. Dessa ställs ut på museet i höst.
Innan dess, i april, är det premiär för den nya gästutställningen. Temat är kvinnliga idrottsprofiler från Helsingborg.
Glada prisutdelare: idrottshistorikern Åke Jönsson och dubble OS-guldmedaljören Gunnar Larsson.
Det här är första gången som "Årets idrottshistoriska museum i Sverige" utses. Bakom priset står Sveriges centralförening för idrottens främjande (SVIF). Utdelare var två styrelseledamöter tillika kända profiler: idrottshistorikern Åke Jönsson samt Gunnar Larsson, dubbel OS-guldmedaljör i simning i München 1972.
För dem var pristagaren självklar.
– Det är det finaste idrottsmuseum jag har varit på hittills. Jag tror att man får gå här 20-30 gånger innan man dykt ner i allt fint som finns här, säger Gunnar Larsson.
Åke Jönsson trycker på museets betydelse för nutid och framtid:
– Här kan man hitta inspiration och se vad äldre tiders idrottare har uträttat. Det är inte minst viktigt för kommande idrottare, säger han.
Vi låter Gunnar Larsson avsluta med ett litet, och mindre lyckat, stycke idrottshistoria:
Under besöket i Helsingborg passade han på att kika in i simhallsbadet. Och drog sig då till minnes en för honom unik händelse. Den inträffade i samband med ett distriksmästerskap 1965 på 200 meter medley.
– Jag startade med fjärilsim och fick världens kallsup efter 40-50 meter. För första och enda gången under karriären var jag tvungen att avbryta ett lopp!
Det skulle som bekant gå betydligt bättre senare på samma distans.
Gå till toppen