Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hotell med 100 rum och spa vid Karantänen –arkitekttävling ska utlysas

Ska hotellplanerna för den gamla Karantänen vid Gröningen bli verklighet den här gången? Nu tas ett helhetsgrepp med en arkitekttävling för hela tomten, där även Mölleexpressen och Beach club berörs.

Kommunen och Backahill ska gemensamt se till att det lossnar för Karantäntomten. Turistchef Emma Håkansson och planchef Björn Bensdorp-Redestam tillsammans med Jerry Zander, Dag Thulin och Anders Nelson från Backhill.Bild: Rickard Dighammar
- I korta ordalag ser vi ett hotell med minimum 100 rum, spa och restaurang kopplat till det. Vi vill även se förslag på hur det här kan bli en mötesplats för helsingborgarna, säger Anders Nelson, vd för Backahill AB som äger Karantänbyggnaden sedan 2012.
Kommunen och Backahill har nu kommit överens om hur de ska gå till väga för att göra något åt skamfläcken i Norra Hamnen. Efter att kommunstyrelsen i nästa vecka har tagit beslut om ett ramavtal sätter processen igång.
- Vi vet att det här är helsingborgarnas vardagsrum och därför är kvalitetskraven höga, säger Magnus Ydmark, samhällsplaneringschef på stadsledningsförvaltningen.
När ramarna och kraven är uppställda kommer Backahill att utlysa en arkitekttävling där tre kontor bjuds in till parallella uppdrag. Det kommer att ske nu i vår och i september ska förslagen redovisas.
- Processen ska var transparent. Därför kommer vi att gå ut och berätta för allmänheten hur uppdragsbeskrivningen ser ut, när den är klar. Vi kommer även att redovisa förslagen vi får in, berättar Magnus Ydmark.
Därefter görs en ny detaljplan och om allt går som planerat hoppas de komma igång med bygget 2019.
Men både kommunen och Backahill räknar med reaktioner. För även om de flesta är överens om att Karantänen är en skamfläck så finns det delade meningar om vad man ska göra på platsen. Boende vid Gröningen är rädda att det det ska bli en för hög byggnad - samtidigt har Backahill sagt att hotellet måste ha lite storlek för att de ska få ekonomi i det.
Läs också Gröningen utvecklas men skamfläcken blir kvar
Därför får Backhill nu tillgång till mer mark för det nya hotellet. De får en tomträtt på mellan 40 och 60 år för hela området, som även omfattar grannfastigheten där restaurangerna Mölleexpressen och Beach club nu finns.
- De har ettåriga avtal, men kan räkna med att få vara kvar även 2017 och 2018 innan det händer något, säger Magnus Ydmark.
I dagsläget vill de inte tala om antal våningar, men säger att siktlinjerna ska studeras noga. Även parkering, trafik och klimatanpassning måste redas ut ordentligt, säger man.
- Att bygga något massivt tror nog ingen av oss på, säger Dag Thulin, projektledare hos Backahill.
Både de och kommunens företrädare ser däremot den gamla karantänbyggnaden som en begränsning och räknar med att den ska rivas.
Backahill får en tomträtt som även inkluderar marken där Mölleexpressen och Beach club i dag finns.Bild: Rickard Dighammar
Men behövs det fler hotellrum i Helsingborg? För inte så länge sedan byggdes Radisson Blu Metropol på Söder med 205 rum. Och 2020 invigs Kongressanläggningen med Clarion Hotel SeaU som får 250 rum på Ångfärjetomten.
- Ja, vi ser att hotellrummen inte kommer att räcka till på lång sikt och känner oss väldigt trygga med detta, säger stadens turistchef Emma Håkansson och hänvisar till en ny hotellmarknadsanalys som de fått i dagarna.
Trots tillskottet på Söder är beläggningen fortfarande hög konstaterar hon, 64,8 procent jämfört med 58 procent som är snittet för hela Sverige.
- Tillväxt föder tillväxt. Kongressen kommer inte att kunna husera alla i sitt eget hotell. Och antalet internationella gäster ökar, men där har Helsingborg legat efter så i den delen har vi en del att hämta, säger Emma Håkansson.
Hon konstaterar också att Helsingborg saknar ett hotell som man reser till - just för det hotellets skull.
- Här finns redan en bra plats, och hotellet ska tillföra något extra till Helsingborg, lovar Anders Nelson.
Backahill, som ägs av Peab-grundaren Erik Paulssons familj, är även involverade i bland annat Hotel Skansen och Hotel Riviera Strand i Båstad.
Gå till toppen