Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Konstskatt visas på Landskrona museum

För första gångern visas Höckertska donationen i sin helhet på Landskrona museum.

"En av museets tre största donationer" berättar Birthe Wibrand om Höckertska donationen som bland annat innehåller motiv från strandterrassen i Landskrona. Konstnärens signatur är av okänd anledning bortskrapad på tavlan, men är inskriven i donationen som Albin Knut NordströmBild: Sven-Erik Svensson
Direktör Oskar Höckert, 1875-1955, hade gott om pengar och samlade på sig mycket konst. Han slutade sin dagar i Malmö men glömde aldrig hemstaden Landskrona. Därför donerade han ett 60-tal konstverk och andra föremål till Landskrona museum. Den första gåvan lämnades över 1942, i samband med museets 30-årsjubileum, och resten tio år senare.
Men det är först nu som Landskronaborna och andra konstintresserade kan se hela samlingen.
– Delar av den hängde tidigare i Café Nell Wallden men nu tyckte vi att det var dags att visa den i sin helhet, säger konstintendent Birthe Wibrand.
Kapten Christian Larsson, Arild, med två örhängen. Konstnären heter Einar Jolin.Bild: Sven-Erik Svensson
Donationen består av verk av 32 konstnärer och därmed är det en varierad utställning som möter besökaren på museets tredje våning.
– När vi hänger tavlorna försöker vi få bilderna att prata med varandra, berättar Birthe Wibrand.
– Det finns så mycket att titta på i varje bild.
Birthe Wibrand i samspråk med praktikanterna Emma Jönsson och Matilda Savhed som studerar konsthistoria vid Lunds universitet.Bild: Sven-Erik Svensson
Vid hängningen har hon haft god hjälp av två konstintresserade praktikanter, Matilda Savhed och Emma Jösson, som läser konsthistoria på Lunds universitet.
De har även hjälpt till att plocka fram information om konstnärerna som ingår i samlingen med namn som Per Gummesson, Alfred Hedlund, Agda Holst och Svante Bergh.
Flertalet har skånska rötter men även andra delar av Sverige är representerade, bland annat Prins Eugen med motiv från Drottningsholmsterrassen i Stockholm
– Här finns mycket fin konst från tidigt 1900-tal, sammanfattar Birthe Wibrand.
Det mest framträdande verket är Isaac Grünewalds Damporträtt från 1917, ett stort och relativt okänt porträtt av en ung kvinna vars namn, så vitt man vet, inte är känt.
– Men kanske är det någon besökare som vet, hoppas Birthe Wibrand.
Landskap, porträtt, stilleben och miljöer, samsas om utrymmet och både direktören själv, och hans fru Augusta Höckert, 1874-1942, finns med bland porträtten.
Utställningen visas 12 mars – 23 april med vernissage söndag 12 mars klockan 14–16.
Vad heter hon? Isaac Grünewalds Damporträttet från 1917 är det mest framträdande konstverket i utställningen.
Gå till toppen