Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Ännu en udda fisk uppdragen vid Ven

Den är stor, ser ut som en abborre och lär smaka gott. Säg välkommen till senaste nykomlingen i Öresund: vrakfisken.

Vrakfisken fångades i veckan utanför Ven av fiskaren Thorbjörn Alm.Bild: Mats Svensson
Det var i onsdags kväll som fisken fastnade i ett fiskenät på omkring femton meters djup vid Ven. Den ovanliga fångsten rensades till havs, men vägde ändå 3,6 kilo efteråt. Längden var 60 centimeter.
– Det händer mycket i Sundet. Den här vrakfisken är ännu en udda fisk – nyligen såg vi Sanktpersfisk och ett ansjovisstim utanför Helsingör, säger Mats Svensson, marinbiolog och lärare.
Läs mer: Ful fisk fångad i Sundet
Han får tips när fiskare gör ovanliga fynd i Sundet och det här är alltså ännu ett.
– Jag har läst på lite, och har förstått att de här kan bli riktigt stora, upp till två meter långa och väga hundra kilo, säger Mats Svensson.
Vrakfisken lever på djup ner till tusen meter, där ljuset är mycket svagt eller inte finns alls. Ska man se något, så behövs stora ögon och det har vrakfisken. På håll är den släkt med abborre, men är alltså större och taggigare.
Läs mer: Tonfisk siktad utanför Landskrona
– Den finns i de stora haven, Stilla havet och Atlanten. Riktigt vad den gjorde i Öresund på femton meters djup vet jag inte, säger Mats Svensson.
Många av de större fiskar som setts i Öresund och Östersjön har följt efter varma vattenströmmar, men Sundets vatten är inte så varmt vid den här tiden på året.
Den rensade fisken vilar nu på is i en fiskaffär. Kanske filéas den och blir helgmat.
Gå till toppen