Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisens teori: Femtonåringen försökte stjäla vaktmästarens bil – sköt sedan honom bakifrån

Femtonåringen ville stjäla vaktmästarens bil. Det är polisens misstankar om motivet till mordförsöket vid Pildammsparken i Malmö i februari. Femtonåringen nekar till allt. På fredagen granskar rätten bevisen.

Poliser på plats vid de avspärrningar som upprättades den snöiga februarikvällen då en vaktmästare sköts ned på Roskildevägen.Bild: Patrick Persson
Under de mörka timmarna mellan den 7 och 8 februari i år hade vaktmästaren parkerat sin företagsbil på Roskildevägen vid Pildammsparken i Malmö för att börja dagens snöröjning och saltning.
Bilen kan ha stått med motorn på för att behålla värmen, enligt HD:s uppgifter. En källa med mycket god insyn i polisutredningen berättar att man misstänker att den femtonårige pojken hoppade in i bilen för att stjäla den.
– Men han kom inte iväg, utan krockade med bilen framför, säger källan.
Vaktmästaren reagerade självklart och ska ha kommit springande mot sin bil. Där möttes han av ett draget vapen. Minst en handfull skott ska ha avlossats på platsen.
Vaktmästaren sköts bakifrån vid tvåtiden på morgonen. Han hittades – vid liv men träffad av flera kulor – i trappan till en källarnedgång vid ett av husen.
Det fanns kulhål på väggen nere i trappan.
– Bland bevisen finns telefonspårning. Pojkens telefon har kopplat upp mot en mobilmast vid Malmö opera [några hundra meter bort], säger vår källa.
Enligt misstankarna ska femtonåringen ha flytt springande. Och dessutom ha kastat vapnet i dammen inne i parken.
I samband med flera dykinsatser i dammen har polisen fått upp flera föremål, det har polisen tidigare bekräftat. Troligen vapen eller vapendelar, men ännu är de inte färdigundersökta.
– Jag kommenterar inte alls vad, om något, man har fått upp vid dykningarna, säger åklagare Åsa Kristensson, som leder brottsutredningen.
Polisen dyker i en av Pildammarna timmar efter skjutningen.Bild: Johan Nilsson / TT
Detsamma säger hon om tidningens uppgifter om motivet till mordförsöket.
– Det här är en oerhört komplex utredning och vi har mängder av information som ska utvärderas. Vi har en uppfattning om hur det har gått till, men det återstår mycket arbete. Bland annat väntar vi på tekniska resultat.
Enligt tidigare uppgifter till HD ska det finnas minst ett vittne till händelseförloppet, men det är oklart om vittnet sett skytten fly.
Det finns flera möjliga anledningar till att polisen snabbt, på mindre än sex timmar, fick korn på femtonåringen. Han greps tillsammans med flera i sin familj i en lägenhet i stadsdelen Lindängen på morgonen den 8 februari.
En möjlighet är att polisen fick loss uppgifter från telebolagen om vilka telefoner som rört sig i området.
Ytterligare en möjlighet är att femtonåringen ringde upp någon som var avlyssnad av polisen i en annan brottsutredning.
Bland de tekniska utvärderingar som görs i utredningen finns undersökningen av beslagtagna kläder, men också den så kallade levandeundersökningen av femtonåringen – om det fanns spår från en skottlossning eller andra tänkbara bevis på hans kropp.
Rättscentrum på Porslinsgatan i Malmö. Här sitter 15-åringen trots sin unga ålder fortsatt häktad.Bild: Tom Wall
I väntan på det materialet vill åklagare Kristensson hålla femtonåringen fortsatt inlåst i häkte i Malmö. Det är en mycket ovanlig åtgärd för så unga misstänkta. Ofta placeras de i stället på vårdinrättningar som kontrolleras av Statens Institutionsstyrelse, SIS.
– Jag menar att han ska vara kvar i häktet. Blir han placerad på en SIS-institution, så är det en annan myndighet som styr. Då kan inte vi kontrollera vem eller vilka han har kontakt med, förklarar Åsa Kristensson.
Poängen är att pojken inte ska kunna påverka utredningen, genom att själv eller via ombud förstöra bevis eller påverka vittnen.
På fredagseftermiddagen ställs pojken inför häktningsdomaren, som ska värdera utredningsläget och även bedöma om det finns särskilda skäl att hålla honom i häkte.
Tidningen har talat med femtonåringens advokat Sophie Palmgren Paulsson. Hon är belagd med yppandeförbud av domstolen och får inte lämna några kommentarer alls.
Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen