Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Valborg får firas utan tivoli – svårt hitta ny plats i city

En tradition är över. Helsingborgarna får fira Valborg utan Axels tivoli. Den enda plats som kommunen kan erbjuda istället för Ångfärjetomten är Oslopiren – men det tackar arrangörerna nej till.

Här på gamla Oslopiren vill staden placera Valborgstivolit - men arrangörerna säger nej tack.Bild: Rickard Dighammar
– Vi kan inte acceptera Oslopiren. Det är en för stor risk, folk tar sig inte ut dit, säger Monica Persson, skolchef på Sally Bauer.
Det är den fristående Sally Bauerskolan som i alla år, ända sedan 1972, har gjort Valborg till en helg då många firar med Axels tivoli och knallar. Först höll de till på Råå, men sedan början på 1990-talet har det varit centrala Helsingborg och Ångfärjetomten som gällt.
Men när det nu byggs på Ångfärjetomten har de ställts inför ett dilemma. Det finns helt enkelt ingen lämplig plats i city för ett stort tivoli.
– Vi ville hitta en långsiktig lösning på en hårdgjord yta. Men det byggs överallt och vi har inte kunnat hitta någon, säger Anneli Rosdahl som är upplåtelsehandläggare i Helsingborgs kommun.
Olika förslag har stötts och blötts med Sally Bauer.
En idé var Hamntorget och en del av Kungsgatan. Men man bedömde att det inte gick att stänga av parkeringsplatsen på Hamntorget i så många dagar.
– Det går inte att få ihop logistiskt när parkeringssituationen ser ut som den gör just nu i centrum, förklarar Anneli Rosdahl.
Sally Bauerskolan hade gärna sett Gröningen som ett alternativ. Eller Stadsparken. Men även här blev det nej.
– Det går inte att köra in med tunga lastbilar på de gröna ytorna utan att förstöra dem, det skulle ta hela sommaren innan de repar sig, menar Anneli Rosdahl.
Kvar finns bara ett alternativ: Oslopiren – eller Pixla piren som den nu kallas av staden. På piren, där det i framtiden ska byggas bostäder, är det i dag bland annat stadsodling, skatebana och olika evenemang.
– Det är det bästa alternativet vi har. Det är centralt men ligger inte mitt i city, konstaterar Anneli Rosdahl.
Och för Sally Bauerskolan är det helt otänkbart att arrangera sitt Valborgstivoli ute på den karga Oslopiren.
Men de har inte gett upp sina planer helt - ännu.
– Vi kommer att lämna in en ansökan om att få ha tivolit i Slottshagen, runt Kärnan. Men får vi avslag på det så blir det inget, säger Monica Persson.
Den platsen har inte diskuterats tidigare konstaterar Anneli Rosdahl på kommunen.
– Men det blir troligen ett nej, för även där är vi rädda om gräsytorna, säger hon.
Monica Persson tycker det är tråkigt att behöva överge en tradition - som dessutom ger välkomna extrainkomster till skolan.
– Våra föräldrar bemannar alla pass i lotteristånden under de fem dagar som tivolit pågår. Det är en bra inkomst för oss och pengarna har bland annat använts till elevernas transporter, inköp av en ny buss och konstgräs, berättar hon, utan att vilja gå in på några summor.
Sally Bauerskolan har även stått som arrangör för sommartivolit på Ångfärjetomten, under samma premisser. Även det är nu hänvisat till Oslopiren.
Gå till toppen