Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landets första kull lärarassistenter snart redo för skolan

Om några veckor blir de första 16 eleverna som gått utbildningen till lärarassistent på Munka folkhögskola klara.

Nu är det dags att börja söka jobb.
– Det är under mars, april och maj man måste söka jobb. Jag ska försöka besöka eller kontakta flera skolor som jobbar på olika sätt, säger Charlotte Fällman, som är en av eleverna.
Charlotte Fällman, som bor i Munka Ljungby, ser fram emot att börja jobba som lärarassistent när hon klar med utbildningen på Munka folkhögskola.Bild: Niklas Gustavsson
Utbildningen är en distanskurs på två terminer och började i höstas.
Vid åtta tillfällen under utbildningen träffas eleverna under två dagar på skolan. I övrigt sker undervisningen på distans.
– Jag bor i Munka Ljungby och kan gå till skolan. Därför skrattar vännerna när jag säger att jag läser på distans. Men det har fungerat bra för mig. Jag driver ett eget företag och har kunnat kombinera det med studierna och inhopp på Kungsgårdsskolan. Jag sökte utbildningen när jag såg den och blev riktigt glad när jag kom med. Det har varit väldigt bra, säger Charlotte Fällman.
Hon har arbetat en del på Kungsgårdsskolan i Ängelholm.
– Det känns bra att få en bättre bas att stå på när man ska jobba i skolan. Därför är den här utbildningen bra. Som lärarassistent kan man ha många arbetsuppgifter, exempelvis få hoppa in som vikarie, vara rastvakt, ha kontakter med föräldrar eller hålla i olika projekt, säger hon.
I juni förra året gick skolan ut med att man skulle starta den här utbildningen, som då var den första i sitt slag i landet.
– Vi hade ingen aning om hur intresset för utbildningen skulle vara. Men det var oerhört stort, säger Sofia Karlsson, som är kursansvarig på skolan.
Inte mindre än 112 personer sökte utbidlningen. Till slut blev 18 antagna och 16 av dem är nu snart färdigutbildade.
– Det blir en ny kurs till hösten. Vi håller på att förbereda den, säger Nina Morgin, som också är kursansvarig på skolan.
Nina Morgan och Sofia Karlsson, som är kursansvariga, är oerhört positiva till hur elverna utvecklats och håller nu på att förbereda en ny kurs till hösten.Bild: Niklas Gustavsson
Utbildningen ger kursdeltagarna möjlighet jobba med barn och ungdomar i olika åldrar.
Arbetsmiljön, med hög ljudnivå och stress i skolorna, avskräcker inte från att satsa på att jobba som lärarassistenter.
– Visst kan det vara mycket ljud i skolan, men ju fler vuxna man är desto mer kan man hjälpa varandra. Det behövs definitivt fler vuxna i skolan, säger Susanne Pettersson, som arbetar som elevassistent på Rönnowska skolan i Helsingborg.
Alex Godoy och hans kurskamrater på den första kullen av lärarassistentubildningen på Munka folkhögskola är klara den 2 juni.Bild: Niklas Gustavsson
I utbildningen ingår att de blivande lärarassistenterna får sätta sig in i socialpsykologi, olika lärandeteorier, värdegrunder, det svenska skolsystemet, NRF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), genuspedagogik, möte med andra kulturer, ledarskap, samtalsmetodik och mycket annat.
– Det har varit en mycket bra utbildning. Jag har lärt mig väldigt mycket om skolan som jag inte visste tidigare. Jag vill vädligt gärna jobba på någon skola när jag blir klar här, säger Alex Godoy.
Alla som går utbildningen är överens om att det behövs fler vuxna i skolan.
– De som går den här utbildningen har verkligen visat motivation och intresse för lära sig och förbereda sig för att jobba som lärarassistent, säger Sofia Karlsson och Nina Morgin.
Gå till toppen