Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kolonierna ska öppnas – staketen ska bort

Den första april drar kolonilivet igång på allvar i Helsingborgs koloniområden. I höst väntas fullmäktige fatta beslut om att alla staket ska plockas ner. Områdena måste öppnas för allmänheten, uppger Maria Winberg Nordström.

Koloniområdenas staket ska bort. Här Stenbockens Sommarby.Bild: Sven-Erik Svensson
Debatten kring Helsingborgs koloniområden har varit både het och intensiv. Planerna på att bygga bostäder på flera koloniområden fick tio tusen helsingborgare att skriva på protestlistor och de flesta koloniområdena räddades.
I samband med att politikerna tog beslutet om att spara kolonierna i december talade både Christian Orsing (M), Jan Björklund (S) och Maria Winberg Nordström (L) om värdet av att kolonierna skulle vara öppna områden i staden. Nu är Maria Winberg Nordström (L) tydlig i frågan om att staken som omgärdar områdena måste plockas bort.
– Jag är jätteglad att kolonierna blir kvar. I det blågröna samarbetet beslutade vi att kolonierna har ett värde för staden som helhet. De är gröna oaser med biologisk mångfald, men det ska inte vara låsta. Helsingborgarna ska kunna röra sig där hela året. Staden ska investera i belysning för att öka tryggheten. När det blir fler som rör sig i områdena ökar också säkerheten, säger Maria Winberg Nordström.
Hon är ordförande i koloniträdgårdsrådet och talade tidigt i kolonidebatten om vikten av att skydda stadens gröna rum.
– Politikerna är överens och vi har majoritet, men formellt måste frågan upp i fullmäktige. Sedan blir det tjänstemännen som får ta ställning till om beslutet ska tas i stadsplanen eller när koloniernas avtalsvillkor ska upp till revidering 2019. Vi är såklart jättepositiva till om områdena går före och tar bort staketen redan tidigare, säger hon.
Upplysta gröna oaser där alla helsingborgare är välkomna och där en tredjedel av marken är odlad är kommunens vision. Men ute på koloniområdena ser man lite annorlunda på saken. De flesta koloniområden öppnar grindarna dagtid under sommarsäsongen, men på vintern är områdena stängda. Staketen ger trygghet och skydd mot inbrott, anser föreningarna. Vill kommunen ha bort dem får de förhandla om nya avtalsvillkor, anser de som tidningen talat med.
Kolonisterna är också missnöjda med kommunens krav på att 30 procent av marken ska odlas. På Örby sommarstad och Furets koloniområde har man lämnat in förfrågan om att få köpa loss koloniområdena och äga dem inom föreningen. Maj-Britt Pontén som är kassör på Furet är övertygad om att fler områden kommer att följa efter.
– Kommunen håller på med sitt tjafs och vi är trötta på det. Visst ska här vara grönt och grant, men många är inte så intresserade av att odla. Folk vill komma hit och ha det skönt. Här är mycket blommor, buskar och häckar, säger Maj-Britt Pontén.
Ansökningarna om friköpandet är inlämnade, men kommunen har just nu inga planer på att sälja ut de gröna områdena.
– Koloniområdena är viktiga för alla helsingborgare, för biologisk mångfald och livskvalitet. Det finns ingen diskussion om att göra om dem till sommarstugeområden. Vi behöver våra koloniområden, säger Maria Winberg Nordström.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen