Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Beslut om åtal mot Macchiarini dröjer

Beslut om huruvida Paolo Macchiarini ska åtalas väntas före sommaren. Om han åtalas kommer fler personer att delges misstanke om brott, säger åklagare Jennie Nordin till TT.

Beslut om åtal mot Paolo Macchiarini väntas före sommaren. Arkivbild.Bild: Lorenzo Galassi/AP/TT
Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för grovt vållande till annans död och grov vållande till kroppsskada. Utredningen gäller operationer på tre patienter som behandlades på Karolinska universitetssjukhuset i Sverige och fick sina strupar utbytta mot proteser av plast.
Två av patienterna är i dag döda och en behandlas i USA.
Utredningsmaterialet är omfattande och ett stort antal personer har hörts såväl i Sverige som utomlands.
Åklagare Jennie Nordin säger till TT att hon före sommaren hoppas kunna fatta beslut om huruvida Paolo Macchiarini ska åtalas.
– Det är några utredningsåtgärder kvar innan det kan bli beslut om åtal, i slutet av maj kan vara rimligt, säger hon.
Hon inväntar bland annat ett utlåtande från Socialstyrelsen som ska ligga till grund för en straffrättslig bedömning av de medicinska ingrepp Macchiarini gjorde på Karolinska universitetssjukhuset.
– Om jag har underlag som håller för ett åtal så blir det sannolikt fler personer som delges misstanke om brott, säger Jennie Nordin.
Paolo Macchiarini förhördes i juni 2016 och Jennie Nordin säger att hon kommer att vilja genföra ytterligare ett förhör med honom under våren.
Den så kallade Macchiarini-affären har väckt stort medialt intresse och gett upphov till flera utredningar av händelserna på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet. Ett eventuellt åtal kommer att bevakas hårt.
– Ärendet är unikt med hänsyn till att det avser en obeprövad metod, säger Jennie Nordin.

Fakta: Macchiarini-affären i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).
2011–2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.
2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.
2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.
2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.
2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.
Gå till toppen