Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Sanering i gång efter fågelinfluensan i Hembygdsparken

Rigorösa säkerhetsbestämmelser omgärdar den påbörjade saneringen efter fågelinfluensan i Hembygdsparken. Det drabbade hönshuset får inte användas på ett halvår.

Heltäckt skyddsklädsel krävs för att Janne Tillberg, som utför saneringen av voljärer och hönshus i Hembygdsparken.Bild: Niklas Gustavsson
Engångsoverall, friskluftsmask, två ombyten stövlar och gummihandskar med tejpade glipor krävs för att passera den inplastade slussen med desinfektionsbad in till hönshuset. Janne Tillberg från det anlitade saneringsföretaget Specialrengöringar Sverige AB har ett drygt arbete framför sig.
– Allting ska tvättas och skrubbas med avfettning och torkas torrt. Sedan ska vartenda skrymsle desinficeras med Parvocid som ska stå och verka i sju dagar. Då kan länsveterinären komma och besiktiga. Sedan ska vi upprepa hela proceduren igen och avsluta med att täcka med släckt kalk, berättar han.
Vartenda prång och skrymsle i hönshuset ska Janne Tillberg rengöra och desinficera.Bild: Niklas Gustavsson
Det var i slutet av januari som döda fåglar upptäcktes i en av Hembygdsparkens voljärer. Farhågorna om fågelinfluensa bekräftades och hälsovårdmyndigheten, länsstyrelsen och Jordbruksverket satte sig i krismöte. Det smittade området spärrades av och ett tiotal myskankor och cirka 20 höns avlivades.
Fågelinfluensan, av typ H5N8, sprids endast mellan fåglar och smittar inte människor. Men ändå är säkerhetsåtgärderna omfattande under den sanering som har inletts.
– Vi gör det här i samråd med länsveterinär och och Jordbruksverket, säger Janne Tillberg.
Två par stövlar och dopp i desinfektionsbad krävs i slussen in till det drabbade hönshuset.Bild: Niklas Gustavsson
I voljärerna kring hönshuset ska det översta markskiktet bytas ut. Inne i hönshuset ska ull och halm avlägsnas, sittpinnar ska bort och reden rivas inför den stora rengöringen.
– Allt löst ska eldas upp, säger Janne Tillberg.
Smittan antas ha kommit från vilda fåglar och går egentligen aldrig att skydda sig helt ifrån. Inga fler tamfåglar i parken har dock drabbats sedan utbrottet i januari.
Allt löst ska föras bort och brännas. Janne Tillberg ansvarar för saneringen.Bild: Niklas Gustavsson
När saneringen avslutas måste det gå sex månader innan man kan ta in nya fåglar där. Något som Hembygdsföreningens ordförande Carl-Gustaf Gudmundsson har räknat med och kompenserar. Ett tiotal nya höns och tuppar har nämligen köpts in och ska vistas i annan voljär i Hembygdsparken. Och ett par påfåglar tillkommer dessutom.
Fågelinfluensan antas ha kommit med vilda fåglar i Hembygdsparken.Bild: Niklas Gustavsson
I heltäckt skyddsklädsel passerar Janne Tillberg slussen in till det smittade hönshuset.Bild: Niklas Gustavsson
Sanering i Hembygdsparken efter fågelinfluensan.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen