Höganäs

Vikenbor bjuder in politiker till debatt

Sista ordet är inte sagt om det planerade bostadsområdet på den så kallade potatisåkern i Viken. Tisdagen den 28 mars blir det paneldebatt i Hemgården.

Ämnet för kvällen är de omstridda byggplanerna för potatisåkern. Det är Vikens kultur- och byaförening som bjudit i politiker från alla partier i fullmäktige.
– Den 8 februari, när det nya omarbetade förslaget visades upp på Bäckaskolan, så fanns inga politiker på plats. Flera vikenbor undrade varför, säger Christer Johansson, ordförande i byaföreningen.
Mellan klockan 18 och 20 pågår debatten. Man ska prata om stadsplanefrågor i allmänhet men potatisåkern i synnerhet.
– Det finns en möjlighet att vi kan påverka politikerna, vi ska i alla fall försöka.
Det är höjden på de planerade husen som väckt kraftigt motstånd i Viken.
När förslaget för en ny detaljplan var ute på samråd kom drygt 150 personer med invändingar mot planen att bygga 4,5-våningshus. Och redan i fjol lämnades en namninsamling in till kommunen med över 1700 underskrifter från Vikenbor som motsätter sig hus högre än två våningar.
– Målsättningen är att ge våra politiker fakta om hanteringen av ärendet och om vad vi tycker om höga hus i Viken. Efter mötet hoppas vi att vi gett dem en helt ny insikt så att de har ett bättre beslutsunderlag, säger Christer Johansson.
Det har varit samråd och många har lämnat sina synpunkter, räcker inte det?
– Nej, jag tror att det är jätteviktigt med en debatt, inte minst för att politikerna verkligen ska få chans att sätta sig in i frågan och höra vad de andra partierna svarar.
Flera partier har redan meddelat att de kommer delta, enligt Christer Johansson.
Läs alla artiklar om: Byggplaner i Viken
Gå till toppen