Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Känd konstnär köper ett av Helsingborgs dyraste hus

Den norske konstnären Odd Nerdrum knyter band till födelsestaden. Han är nybliven ägare till ett av Helsingborgs dyraste hus.

Villan på Bengt Langhs gata 13 i Helsingborg har sålts för omkring 33 miljoner.Bild: Tom Wall
En av Helsingborgs mest exklusiva bostäder har fått ny ägare.
Det handlar om den ståtliga villan belägen på gräddhyllan vid Bengt Langs gata, med utsikt över Öresund och Danmark. Villan ägdes tidigare av Jenny Lindén Urnes, ordförande i Lindéngruppen, och lades ut till försäljning för 36 miljoner kronor i maj förra året.
Slutpriset landade något lägre, enligt uppgift till HD. Omkring 33 miljoner kronor ska köparen ha fått betala. Det gör villan till ett av de dyraste objekten som sålts i staden.
Odd Nerdrum under sin medverkan i tv-programmet "Skavlan" 2011.Bild: JESSICA GOW / TT
Ny ägare är Odd Nerdrum med familj. Han är en välkänd norsk konstnär men föddes faktiskt i Helsingborg 1944. Odd Nerdrum beskriver sig som en figurativ kitsch-konstnär och har väckt provokation i samhällsdebatten med flera av sina verk. Ett exempel är "Mordet på Andreas Baader" där den tyske terroristen skildras som ett offer.
När den framlidne artisten David Bowies konstsamling såldes i höstas sattes det rekord för en Nerdrum-målning: verket "Dawn" gick för motsvarande 3,7 miljoner kronor på Sotheby's i London.
Tillbaka i födelsestaden får Odd Nedrum stora ytor för sin köpeskilling.
Närmare bestämt 518 kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan och tolv rum, samt en tomt på 1600 kvadrat. Villan har genom renoveringar och områdets attraktionskraft stigit kraftigt i värde över tid. Exempelvis såldes den för 15 miljoner kronor 2001 medan Jenny Lindén Urnes betalade 26 miljoner kronor för den 2008.
Villan på Bengt Langs gata är såld av Jens Magnusson på mäklarföretaget Magnusson Två Generationer AB i Helsingborg. Han bekräftar försäljningen men vill inte kommentera den i övrigt av respekt för kunden. HD söker Odd Nerdrum för en kommentar.
Det dyraste objektet som sålts i Helsingborg är en gård på Allerumsvägen 68. Här blev prislappen 39,5 miljoner kronor för fem år sedan.
Odd Nerdrum är känd för sin provokativa palett.Bild: Anders Wiklund/TT
Gå till toppen