Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krogen: "Kol och Cocktails har hittat sin egen plats på kroghimlen"

Lyxgrillen håller stilen, skriver krogrecensenten.Bild: Sven-Erik Svensson
Det har gått två år sedan Kol & Cocktails fyllde de inkörda restauranglokalerna på Södra Storgatan 11-13.
Tydligen ett succédrag, det är inte endast på fredags- och lördagskvällarna som restaurangen är ett populärt mål. Sorlet är högt men bildar ändå en ganska behaglig ljudmatta i matsalen som vi nu slår oss ner i.
Menyn är enkel och presenterad med olika typsnitt på ett blad, på tidstypiskt modernt bistro-vis. Den är bred – när det kommer till sådant som har tagit sig fram med hjälp av fyra ben, fenor eller stjärt, vill säga.
Det finns endast en utskriven vegetarisk rätt på menyn. Yes, det är risotton som var det obligatoriska ickeslaktade alternativet redan i början av 2000-talet.
Vi inleder med läckerheter från hav och sjö. Gambas (135 kronor i förrättsformat) samt löjrom (145 kronor).
Det sprakar till om räkorna när de serveras. Svarta ränder och fantastiska dofter. De uppges vara havsfångade, tankarna far till sena middagar söderut. Aiolin är lagom len, tomatsalsan är en statist. Räkorna är köttiga, extremt varma och täckta av örtolja. Mycket gott.
Löjromen är läckert presenterad efter konstens alla regler. Att crème fraîchen är lättrökt är det enda som bryter normen. Det och löjrommens försiktiga beska gör Paulaner Hefe-Weissbier (85 kronor för en halvliter) till bästa tänkbara smakpolare.
"Skärpning", skriver recensenten om Kol och Cocktails vegetariska alternativ. Annars är hen nöjd med maten.Bild: Sven-Erik Svensson
Vi har nått middagens mittpunkt. Lambracks (245 kronor) och Picanha (255 kronor). Som sideorders har vi beställt in grillade grönsaker och friterade kronärtskockor (30 kronor styck).
Picanha, även kallat rostbifflock, serveras bäst med kappan på. Hos Kol är den enastående mör och perfekt tillagad.
Sötpotatis-fritesen är spröda, pimientos de padrones är läckert beska och chimichurrin är så fin att en gärna hade önskat lite mer av den, men det kan man – utan att skämmas – be om som gäst.
Lambracks. Är det världens bästa styckningsdetalj? För oss som tycker det gör Kols kockar ingen besviken. Härligt salt yta och bara kärlek på insidan. Pura Sangre Gran Reserva på Monastrell-druvan (135 kronor glaset) är ett maffigt gott vin, kanske i det fylligaste laget till den här rätten. Lite mer syra hade varit fint.
Maten är knappast av den högre svårighetsgraden. Men allt som har serverats har lagats med uppenbar känsla för god smak. Och det i sig är en konst. Nu sitter vi och hoppas att sorglösheten ska hålla i sig över desserterna.
Crème brûléen (95 kronor) smakar som den ska. Chokladcrèmen med tillhörande nötkola (110 kronor) är en sammetslen och läcker historia. Två mycket bra desserter. Sorbetglassarna som serveras till: mango och hallon. Goda, men har köket försökt att efterlikna en färdigpaketerad storsäljare?
Hur som haver, Kol & Cocktails har hittat sin egen plats på kroghimlen. Så nu kan vi sluta prata om vad som tidigare fanns i lokalen.

Kol och Cocktails

Profil: Grillrestaurang med modern storstadskänsla.
Prisnivå: Hög. Förrätter: 125–185 kronor, huvudrätter: 195-400 kronor. Tillbehör för 30 kronor styck, desserter: 95-110 kronor.
Alternativ: En vegetarisk risotto. Samma ensamma rätt som krogarna erbjöd vegetarianer för 15 år sedan. Skärpning!
Adress: Södra Storgatan 11-13, Helsingborg. Tel: 042-400 40 60. www.kolhelsingborg.se
Öppettider: Lunch: måndag-fredag 11.30-14. À la carte: måndag-torsdag 17-sent, fredag-lördag 17-03. Söndag stängt.

Totalpoäng: 14

Mat: 4 – Rakt igenom mycket god.
Service: 3 – Trevlig och ambitiös, kunde ha varit mer påläst.
Atmosfär: 4 – Skön känsla i lokalen, omsorgsfullt inredd.
Prisvärde: 3 – Inte billigt, men du får bra käk för pengarna.
Gå till toppen