Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Lägenhetsbedragaren erkänner allt: ”Jag blev begeistrad”

Sju månader har gått sedan nio sällskap samtidigt skulle hämta nycklar till lägenheten de trott sig hyra på Köpenhamnsvägen. På fredagen startade rättegången i Malmö tingsrätt. 33-åringen erkände hela bluffen: "Jag blev begeistrad."

Bild: Hussein El-alawi
I häktets gröna kläder och handfängsel klev 33-åringen, som nu hunnit bli ett år äldre, in i rättssalen. Under förhandlingarna lutade han sig lite framåt, fingrade på en penna och blickade ner i bordet.
– Det stämmer. Allt stämmer, sa han efter att den ena drabbade efter den andra berättat hur de blivit lurade.
HD och Sydsvenskan var på plats när lägenhetsbluffen uppdagades i augusti och har sedan kartlagt hela bluffturnén i Skåne. Hur 33-åringen lurade folk att betala i förskott för en lägenhet de aldrig fick, hyrde lastbilar och hästtransporter som aldrig lämnades tillbaka, sålde prylar på Blocket som inte fanns och stal gamla klasskompisars identiteter.
Han har till polisen sagt att han behövde pengar för att betala en skuld som uppstod när han inte lyckades föra en hemlig väska till Sverige. Under rättegången berättade han nu hur han fått uppdraget.
– Det var hösten 2015 när jag var på en fest i Malmö där de hade massvis med pengar, de höll på att räkna pengarna. Jag blev på något sätt begeistrad. Jag hade småskulder för hasch och cannabis. Då började en diskussion om att jag kunde göra ett jobb och tjäna 200 000 kronor. Jag tänkte att det kan hjälpa mina ekonomiska problem.
Men det blev inte som han tänkt sig. Han blev nervös på färjan. Från sin plats i rättsalen visade han hur han drog ner tröjarmen som en vante när han höll i nylonväskan, för att inte sätta sina fingeravtryck på den. Till sist bestämde han sig för att kasta den i havet.
Sedan dess har han levt under hot från uppdragsgivarna och tvingats utföra bedrägerier, förklarade han.
– Jag sa att jag vill fortsätta leva och att vad ni än säger så gör jag det.
Vem uppdragsgivarna varit ville han däremot inte berätta något om, bara att det handlar om människor som tillhör starkt organiserad brottslighet. På varje ytterligare fråga som rörde dem svarade han:
– Det kan jag inte prata om, för min egen säkerhet.
Erika Polletto från Italien och Timmen Stemerling skulle flytta till Malmö för att göra praktik på Skånes dansteater. Men lägenheten visade sig vara en bluff.
Bakom sig efter bluffturnén har han lämnat över 60 bedragna personer. Alla är kallade att vittna under rättegångens fem dagar. Italienska Erika Polletto var först in i rättssalen. Hon skulle ha hyrt lägenheten med sin vän Timmen Stemerling från Nederländerna för att flytta till Sverige och göra praktik på Skånes dansteater.
– Jag blev bestört när jag förstod. Det var inte mina pengar jag hade betalat hyran med. Det var mina föräldrars. Det var hemskt. Och det känns konstigt att se honom här idag igen, berättade hon strax före hon skulle in i rättsalen.
– Samtidigt har man ju lagt det bakom sig nu. Det är ju ändå bara pengar, fyllde Timmen Stemerling i.
Lise Kemppainen som skulle hyrt lägenheten med två kompisar följde rättegången från åskådarplats.
– Det känns märkligt att vara här. Jag hade inte så stor tilltro till rättssystemet så det är intressant att lyssna och se hur processen ser ut inifrån, sade hon.
Lise Kemppainen skulle ha flyttat in i lägenheten med tre kompisar. Idag har hon en lägenhet tillsammans med en av dem.Bild: Hussein El-alawi
33-åringen såg inte åt brottsoffrens håll och tittade bara upp någon gång när åklagaren visade kontoutdrag, kontrakt och sms-meddelanden som han skickat. Där syns hur utstuderat allt var, hur han påpekat vikten av att hyresgästerna inte skulle förstöra något i lägenheten, att de måste ha mattor om de har hund och att de måste godkännas av bostadsrättsföreningen.
– De som hotade mig instruerade mig hur jag skulle göra. Det var för att det skulle se trovärdigt ut, sade han. Han berättade också att en kvinna bott i lägenheten under våren för att det skulle se ut som om hans sambo hade flyttat in.
Advokat Mikael Sundman säger att 33-åringen har sett fram emot rättegången och att han vill kunna gå vidare i livet. Han tycker det faktum att 33-åringen genomfört brotten under hot ska ha en betydelse för straffet. Men det håller åklagare Christoffer Östlind inte med om.
– Det är inte på något sätt förmildrande, säger han.
Gå till toppen