Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regissören Osmond Karim är tillbaka – med en film om adoption

Tre år efter hyllade dokumentären "Raskortet" är Osmond Karim aktuell med en uppföljare. "De ensamma" skildrar adopterades berättelser – och fördomar de möts av.

Osmond Karim är tillbaka med en uppföljare till sin kritikerrosade dokumentär "Raskortet". Den 22 mars är det smygpremiär för "De ensamma" på Röda kvarn i Helsingborg.Bild: Rickard Dighammar
– Vaddå adoption? Är det här så spännande? tänkte jag.
Det var år 2013 och Glumslövsbaserade regissören Osmond Karim – känd för filmer som "Om Sara" och "För kärleken" – var mitt uppe i inspelningen av dokumentären "Raskortet".
Dokumentären, som hade premiär år 2014, består av en serie djupintervjuer och visar mörkhyade svenskars liv och upplevelser. När "Raskortet" premiärvisades möttes den av lovord från kritiker, men arbetsprocessen hade varit lång och krävande, berättar Osmond Karim.
Att direkt ta sig an ett nytt projekt var därför något han inte hade planer på – trots att han fick flera förfrågningar.
Tillsammans med sin fru Malin Holmberg Karim, producent, har paret gjort ett stort antal djupintervjuer som ligger till grund för filmen.Bild: Rickard Dighammar
Många av de människor Osmond Karim pratade med under intervjuprocessen var adopterade och under samtalen kom det upp förslag om att skildra just deras berättelser. Eftersom "Raskortet" syftade på att enbart berätta svartas historier, la Osmond Karim förslagen åt sidan. Trots detta kunde han inte släppa idén, även om han inte var helt såld först.
– Jag kom till Sverige från Uganda som barn med min familj på 70-talet, och som barn söker du ständigt efter människor att identifiera dig med. När du då ser människor som har samma typ av utseende som dig tänker du att ni kanske har samma bakgrund. Ganska snart upptäckte jag att vi inte alls kunde identifiera oss med varandra. De adopterade var svenska i sitt sinne och jag var invandrare – det fanns ett gap mellan oss, som vi inte kanske förstod då. Jag kände det som att jag kom hit som en outsider när de som var adopterade direkt blev en del av samhället; 'varför klagar ni, ni har ju det bra'?' , säger Osmond Karim och fortsätter:
– Eftersom många frågade tänkte jag ändå; 'okej ni säger att ni har något ni vill berätta, varsågoda'.
Osmond Karim och Malin Holmberg-Karim är sedan 18 år tillbaka bosatta i Glumslöv. Det är även där de producerar sina filmer.Bild: Rickard Dighammar
När arbetet med "Raskortet" var över beslutade Osmond Karim att börja på en uppföljare. Utgångspunkten, berättar han, var att låta adopterade - en grupp människor som aldrig själva fått beskriva sin verklighet - göra det på egna villkor utan att de avbryts.
Tillsammans med sin fru tillika producentkollega Malin Holmberg-Karim etablerade han därför kontakt med ett 40-tal adopterade över hela Sverige, och påbörjade en ny intervjuprocess.
Parets devis är att skildra det allmänmänskliga i människoöden. Allt eftersom intervjuerna fortskred, ju mer intressanta och komplexa blev samtalen, förklarar han.
– Det finns förutfattade meningar om att de som är adopterade måste vara så himla lyckliga och tacksamma över allt. Om man lägger ifrån sig sina fördomar och lyssnar, då kommer man underfund med så mycket mer än vad man ser. Det är viktigt att lyssna på precis vad de har att berätta.
– Lyssnar man på människor blir det alltid intressant. Det är alltid något man inte förstår som man får svar på; 'aha, kan det vara såhär?', säger Osmond Karim.
"Om man lägger ifrån sig sina fördomar och lyssnar, då kommer man underfund med så mycket mer än vad man ser", säger Osmond Karim.Bild: Rickard Dighammar
Resultatet av intervjuerna blev "De ensamma" – en dokumentär som har smygpremiär på onsdag på Röda kvarn i Helsingborg, men officiell premiär i SVT den 20 april. Osmond Karim hoppas att den kan vara en del av en dialog kring adoption – som bör få ta större plats.
– Det finns stående skämt om föräldrar och svärföräldrar, men inte för adopterade. Om jag skulle kritisera mina biologiska föräldrar så skulle folk kanske skratta och hålla med. Om en adopterad säger något mot sina föräldrar, då ses det plötsligt som ett svek på ett väldigt djupt plan - nästan som landsförräderi. Det tycker jag är jättekonstigt, säger Osmond Karim och konstaterar:
– Den här filmen har givetvis inte svar på alla frågor, men det här är historier alla borde vara medvetna om på något sätt. Kanske kan det här kan bli en del i att adopterade får ta plats och vara kritiska, utan att det ses som en dödssynd.
De senaste åren har litterära verk som behandlar adoption, av författare som Maj Lee-Langvad, Patrik Lundberg och Lisa Wool-Rim Sjöblom, publicerats. "Att det kallas för en våg visar bara på hur ämnet måste få större utrymme", säger Osmond Karim.Bild: Rickard Dighammar
Gå till toppen